Nemogoče je mogoče

Bolj ko se bližajo volitve, bolj negotov postaja njihov izid. Francosko pomladansko glasovanje so bankirji že razglasili za “največje tveganje za obstoj Evrope”, mnogim pa zdaj ostaja le še tolažba, da Francozi v prvem krogu navadno glasujejo s srcem, v drugem pa vendarle z glavo. A upanje, da se voditeljici Nacionalne fronte Le Penovi vendarle ne bo uspelo prebiti v Elizejsko palačo, je z vsakim merjenjem javnega mnenja, z vsakim novim protikandidatom in z vsako afero, vse manjše.

Politične smetane, ki se je desetletja ohranjala na oblasti ob tihem soglasju levice in desnice, Francozi še nikoli niso tako prezirali, gnev nad vsakršnim pomanjkanjem morale v vrhovih, ki je pred tem že opravil s Cameronom in Clintonovo, pa zdaj grozi tudi peti republiki. Penelopina vrata, škandal, v katerega se je zapletel republikanski kandidat Fillon zaradi visokih nakazil družinskim članom, predvsem njegovi brezdelni ženi, je verjetno že zapečatil sanje o zmagovitem drugem krogu, v katerem naj bi pometel z Le Penovo. Še novembra je kazalo, da mu lahko, s podporo njegovih volivcev in ob pomoči zmerne levice to tudi uspe, a nekdanjih petdeset odstotkov zaupanja je danes že preteklost. Z manj kot četrtinsko podporo, kolikor je uspe zbrati v trenutnih merjenjih javnega mnenja in v politični klimi, ki vlada Franciji, si je le težko predstavljati, da bi se Fillon do aprilskega prvega kroga uspel pobrati. Kot si je težko zamisliti, da bi se v drugi krog lahko podal kandidat vladajočih socialistov, naslednik nepriljubljenega Hollanda, ki je doslej s svojim programom, na vrhu katerega sta se znašla temeljni univerzalni dohodek in legalizacija kanabisa, požel predvsem veliko mero posmeha in prepričal manj kot desetino volivcev.

Ob ponovnem razvnemanju nasilja in bojnih krikih Alah je velik iz Pariških predmestij Le Penovi zmage v drugem krogu zdaj po vsej verjetnosti ne more odnesti niti razkritje enajstmilijonskega dolga, ki ga ima njena stranka do moskovske Prve Češke Ruske Banke. Če namreč napovedi poznavalcev javnega mnenja držijo, da namreč veliko vprašanih v anketah javnega mnenja svojo odločitev prikriva in da v resnici nameravajo na listkih obkrožiti Le Penovo, se povsem lahko zgodi nepredstavljivo – izvolitev prve francoske predsednice in to v prvem krogu.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>