Ameriške sanje

Slaba dva tedna nas loči od inavguracije novega ameriškega predsednika in še zmeraj je povsem nejasno, kako namerava Donald Trump najmočnejši državi na svetu povrniti ugled. Washingtonske elite s političnimi dinastijami Bushev in Clintonov so ga dokončno zapravile, z njimi pa so se razblinile tudi ameriške sanje, tiste, ki so desetletja zapeljevale ljudi po svetu. Lahko torej politični outsider, kakršen je Trump, s svojo administracijo supebogatašev in vplivnežev Ameriko dejansko ponovno napravi veliko?

Številke kažejo, da je to verjetno nemogoče. Kar 92 odstotkov Američanov, ki so se rodili tik pred drugo svetovno vojno, je lahko pričakovalo, da bodo zaslužili več od svojih staršev. A sanje nenehnega napredka so že zdavnaj pozabljene. Med tistimi, ki so se rodili sredi osemdesetih in so zdaj v najbolj žlahtnih letih, jih po zaslužku le še polovica presega starše ali, povedano drugače, vsak drugi Američan po premožnosti zdaj zaostaja za prejšnjo generacijo. Veličina Amerike, ki se meri v denarju, izginja iz leta v leto, iz desetletja v desetletje in, kar je pri tem še bolj presenetljivo, dohodki se najbolj ne krčijo med revnejšimi sloji, pač pa med pripadniki tako imenovanega srednjega sloja, prav tistega, ki je s svojim hitro rastočim standardom služil ameriškim medijem na njihovem pohodu po svetu.

Lahko Trumpova administracija zdaj spiralo obrne navzgor? Razlogov za vsesplošno nazadovanje zahodnega sveta je seveda več, najbolj pa jih vendarle uteleša gospodarska stagnacija. Ameriška ekonomija preprosto ne raste več dovolj hitro, da bi prebivalstvu še lahko zagotavljala vedno več, meje finančne ekspanzije pa so tudi že zdavnaj presežene. Od nekdanjih 5 odstotnih točk, sredi osemdesetih celo vrtoglavih 7,3 odstotka, je danes ostalo bore malo, lani le pičlih 2,6 odstotka rasti, ki niti Trumpovim najzvestejšim privržencem ne vliva dovolj optimizma. Če pa k temu dodamo še vse večji razkorak med superbogatimi in ostalimi, ki se skušajo pred revščino skriti v sivini ameriškega povprečja, je zalogaj prihodnjega predsednika vendarle prevelik. Pa četudi gre za najmočnejšo državo na svetu.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>