Na trhlih nogah

Tri dni po odločitvi britanskih volivcev, da zapustijo Unijo, so v Avstriji zabeležili presenetljiv rezultat. Skoraj polovica, natančneje 49% naših severnih sosedov je na vprašanje, ali bi morala tudi njihova država zvezo zapustiti, odgovorilo pritrdilno. Uresničevati so se začele najbolj črnoglede napovedi o britanskem izstopu, ki da pomeni konec skupnosti evropskih narodov. Nato pa je sledil preobrat.

Naj je šlo za vojsko na mejah in kvote, ki jih je za emigrante določil Dunaj, ali pa zgolj za post-Brexitovskega mačka Britancev in zgodovinski padec funta, Avstrijci so si nenadoma premislili in 6. julija jih je odhod iz Unije zagovarjala manj kot tretjina. Odločitev Londona, da osovraženi Bruseljski eliti obrne hrbet, je na celini, v nasprotju s pričakovanji, delovala veliko bolj povezovalno, kot so vsi pričakovali. Nekaj je k obujenemu evropskemu sentimentu navrgla še ostrejša ruska retorika in preleti vojaških letal na mejah Unije, dokončno pa so skupno evropsko idejo prerodile volitve na drugi strani Atlantika. Ne samo, da je Donald Trump v predvolilni bitki večkrat kritiziral zavezništvo, češ da se nekatere članice Nata izogibajo svojim obveznostim in se preveč zanašajo na ameriško vojaško moč, tudi nasploh je novoizbrani predsednik med Evropejci požel le malo simpatij. In javno mnenje se je spet obrnilo Bruslju v prid.

V petih od šestih najštevilčnejših članic priljubljenost Unije zdaj narašča, edina država, v kateri Brexit in Trumpova izvolitev nista pozitivno vplivala na odnos javnosti do evropske skupnosti narodov ostaja Španija, ujeta v lastna protislovja gospodarske in politične krize. Še celo prislovično evroskeptični Danci, kar 40% jih je pred Britansko odločitvijo za odhod zahtevalo enak referendum, so se ohladili in zdaj jih referendum o odhodu zahteva le še desetina. Ali sta Trump in Brexit Stari celini prinesla streznitev, ali pa se bo upor volivcev proti elitam nadaljeval z nezmanjšano močjo, bo pokazal čas, v Avstriji in Italiji že čez nekaj dni, v Franciji in Nemčiji pa prihodnje leto?

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>