Na poti v Potemkinovo vas

Marxova domislica, da se zgodovina ponavlja, prvič kot tragedija in drugič kot farsa, že dolgo ni več v modi. A prav tako, kot so sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja padajoče cene nafte privedle do razpada Sovjetske zveze, lahko zdaj poceni nafta opravi tudi s Putinovo Rusijo. Cene črnega zlata, ki so se zadnja štiri leta gibale okrog 115 dolarjev, so ta teden pristale na zgodovinsko nizki ravni, pri pičlih 28 dolarjih za sodček.

Putin, ki je javnosti še ob koncu preteklega leta zatrjeval, da je rusko gospodarstvo doseglo dno in da bo že letos izplavalo iz rdečih številk, se je zavil v molk, namesto državne propagande so zadnje tedne bolj zgovorne številke. Vse bolj očitno namreč postaja, da Kremlju v obdobju debelih krav ni uspelo prestrukturirati in tehnološko posodobiti gospodarstva, ki še vedno caplja za razvitimi in se zanaša na izvoz nafte. Lani je bila ta zaslužna za vrtoglavih 60 odstotkov izvoza, v primerjavi s kanadskimi 27 odstotki ali ameriškimi 15 odstotki pa je lahko to, ob trenutnih razmerah na svetovnem trgu, za Rusijo usodno. Da so Moskvo nove razmere presenetile, dokazuje tudi letošnji državni proračun, ki temelji na popolnoma nerealni napovedi o 50 dolarjih za sodček. Nič čudnega torej ni, da je rubelj, slab mesec po objavi konca krize strmoglavil in se skupaj z argenitnskim pesom okronal za najbolj strmo padajočo valuto na svetu. Že v prvih tednih letošnjega leta je, v primerjavi z dolarjem, izgubil 12 odstotkov svoje vrednosti.

A nafta še zdaleč ni edina ruska skrb. Odkar so paravojaški oddelki zasedli vzhod Ukrajine in si je Rusija prislužila sankcije zahoda, se kljubovanje Kremlja le še stopnjuje, račun za zasedbo Krimskega polotoka pa je iz dneva v dan višji. Plačam in pokojninam, ki so se lani v povprečju zmanjšale za desetino, se po napovedih tudi letos obeta padec, cene hrane vrtoglavo naraščajo že leto dni, več kot 20 milijonov Rusov ali skoraj 15 odstotkov prebivalstva pa uradno živi pod pragom revščine. A Putinovim težavam tudi s tem še ni konec. Po izjalovljenem poskusu, da bi z Asadovim režimom igral pomembnejšo vlogo v Sirski krizi, je zdaj na dan prišlo še obremenjujoče poročilo v zvezi z jedrskim umorom Aleksandra Litvinenka v Londonu in novi dokazi o koruptivnosti Ruskega voditelja, ki je svojim prijateljem in zaveznikom, na račun kritikov, v preteklih letih zagotovil dobičkonosne posle.

Čeprav Putinu strogo nadzorovani ruski mediji in groba odstranitev političnih nasprotnikov za zdaj še zagotavljajo podporo v javnosti, pa njegova dejanska moč postaja vse bolj vprašljiva, milijoni običajnih Rusov se vse bolj odločajo med hladilnikom in televizijskim sprejemnikom, po tihem pa se vse pogosteje sprašujejo, ali oblast države ne vodi naravnost v Potemkinovo vas, tja, kjer počivajo Sovjeti.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 4

 1. cinik says:

  V predstavitvi si napisal da verjameš v moč besed. Izgleda da pozabljaš da smo v
  dobi informatike in ljudje lahko spremljajo dogodke v realnem času.
  Zato so politikantski pamfleti smešni – posebno ko so usmerjeni v neko tarčo.
  Pa samo nekaj . Pišeš o paravojaških ruskih enotah na vzhodu Ukrajine. Opazovalci OSCE tega ne potrjujejo.Da pa obstojajo enote in to vojaške ukrajinskih Rusov pa je že huda zadeva , še posebno če se pojavijo novice o dezertacijah vojakov ukrajinske vojske. Podobna zadeva je v Siriji z opozicijo.
  Pišeš o izjalovljenem poizkusu Putina v Siriji: To lahko označim milo rečeno kot neinformiranost. Eh… škoda pisanja.
  Tudi o notranjem dogajanju v Rusiji. Pa samo o tehnološkem zaostanku. Ne samo
  da morajo ZDA kupovati ruske raketne motorje če želijo v vesolje, Rusija je pred
  testiranjem nuklearnega motorja.. Da ne pišem o frustracijah Pentagona glede
  ruske elektronike in še česa.

  • pipo444 says:

   Srčno si želim da avtor predstavi te dokaze o umoru Litvinenka in Putinovi korumpiranosti. Prebral sem možico tujih portalov in v nobenem nisem zasledil ene besede dokaza, razen besed “verjetno” in “vemo”. Ameriška administracija bi ga na rokah nosila, če bi imel en sam dokaz.

 2. ametist says:

  Krim, Donjeck, Lugansk, to je treba vzdrževati z zelenci. V Rusiji je pa akutno pomanjkanje tega papirja. Od prevelikega napihovanja tudi balon enkrat poči. Kaj to konkretno pomeni za Evropo in Rusijo, je pa velika neznanka. Mislim, da tudi Sirija ni poceni, Putin se je ušel v svojih kalkulacijah.

 3. leban says:

  Saj je že davno vsem jasno, da hoče židovska bankirska mafija spraviti Rusijo na kolena , da bi se polastila njenih naravnih bogastev !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>