Novoletni borzni polom

Že pred Novim letom, ko je strmoglavila Applova delnica, so se nad svetovnimi finančnimi trgi začeli zbirati temni oblaki. V nekaj dneh je iz kultnega tehnološkega podjetja izpuhtelo vrtoglavih 160 milijard dolarjev. A Applov borzni debakel je bil, kot vse kaže, zgolj nedolžna uvertura v potapljajoče se novo leto.

Delnice s Šanghajske borze so v prvih urah po praznovanju poslale svarilo investitorjem po svetu in kdove kako bi se vse skupaj končalo, če na Kitajskem ne bi prekinili trgovanja. V prvem dnevu so bili vlagatelji ob sedem odstotkov, a to je bil šele začetek. Ko so v petek ameriške borze zaprle svoja vrata, so praznih rok ostali celo največji vlagatelji. Štiristo najbogatejših ljudi na svetu je prvi teden letošnjega leta zaključilo s 194 milijardami dolarjev minusa. Najbogatejši zemljan, Bill Gates, je izgubil kar 4,5 milijard, drugi s seznama, Španec Amancio Ortega pa je bil ob 3,4 milijarde dolarjev. A privoščljivost, češ za superbogataše je to zgolj kaplja v morje, ni na mestu, saj se takšni padci nikoli ne ustavijo na borznem parketu, pač pa končajo med ljudmi na ulici, ki vedno zadnji prestrežejo udarce. Razlog je kot na dlani.

Skoraj tri desetletja je bila Kitajska z dvomestno gospodarsko rastjo in nenehnim naraščanjem izvoza nesporni motor svetovnega gospodarstva. Poceni izdelki z nalepkami Made in Peoples Republic of China, pa so imeli drobne napake v obliki cenene delovne sile in brezbrižnosti do okolja. A še tako številčno in marljivo prebivalstvo sta zdaj dohiteli starost ter nepremišljene politične odločitve. Politika enega otroka, omejevanje demokratičnih pravic in vzdrževanje enopartijskega sistema zdaj vračajo udarec. Napovedi komunistične partije, da bo v času, ko se mednarodna trgovina krči, njeni najobetavnejši trgi pa se spopadajo z recesijo, uveljavila nov gospodarski model, temelječ na inovacijah, domači potrošnji in prehodu od cenenih na zahtevnejše izdelke in storitve, se slišijo kot slaba šala. Kitajska industrijska proizvodnja se ne more pobrati že deseti mesec zapored, svetovna mednarodna menjava pa je danes zgolj bleda senca tiste pred svetovno finančno krizo.

Ob kitajskih težavah, recesiji v nekoč obetavnih BRIC ekonomijah in zaostrovanju konfliktov na Arabskem polotoku ostaja edina svetla točka v začetku leta zgolj nizka cena nafte in privoščljivost, da tokratno veselico plačujejo tudi bogati.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>