Keltski tiger je pregnal mačka

Vrste pred uradi za zaposlovanje so se daljšale, gradbene jame je zalivala voda in medtem ko so celotne soseske opustele, so bila letališča polna mladih ljudi, ki so se odločili, da srečo poiščejo na tujem. Dokončni propad irskega čudeža pa so napovedali konji, ki so se naenkrat pojavili na predmestnih livadah. Žlahtna žrebeta in rasne kobile so tavale naokrog in nikomur ni bilo več mar za statusne simbole, ki so jih njihovi propadli gospodarji zapustili, ker jih enostavno niso mogli nahraniti.

Po letih bliskovite rasti, ki so jo spodbujale skorumpirane banke in neobrzdano gradbeništvo, v BDP je predstavljalo kar četrtino, je izbruh finančne krize s pokom nepremičninskega balona Keltskega tigra skoraj pokončal. Še dve leti se je vlada otepala bankrota, nato pa priznala poraz in se zatekla po pomoč v Bruselj. Če je bil padec države, ki se je pred leti v nekem trenutku pohvalila, da na prebivalca ustvari več, kot nekoč vladajoče kraljestvo, nato pa nemočno opazovala propad bančnega sistema, je spektakularno zdaj tudi okrevanje zelenega otoka.

V le osemnajstih mesecih, odkar so Irci sprejel 67 milijard, skupaj s trdimi varčevalnimi pogoji, je Keltski tiger spet na nogah. Za lansko leto so statistiki naračunali 5,2% rast, kar pomeni, da je BDP že presegel predkrizno raven, zaupanje v zeleni otok pa se še naprej krepi. Medtem ko je Irska že drugo leto najhitrejše rastoče evropsko gospodarstvo, se lahko pohvali tudi s povrnjenim zaupanjem tujih investitorjev. Devet od desetih vodilnih podjetij s področja programiranja in devet od desetih svetovnih farmacevtskih velikanov ima zdaj sedež na otoku. Mnogi to pripisujejo povrnjenemu ugledu, drugi angleško govoreči delovni sili, tretji spet Irski trmoglavosti, vsi pa priznavajo, da imajo pri tem prste vmes tudi tisti, ki so, ali pa njihovi predniki, otok zapustili.

Po svetu naj bi živelo približno 70 milijonov Ircev ali njihovih potomcev, ki, kadarkoli beseda nanese na zeleni otok, stopijo skupaj, ne glede na to, od kod so prišli in kaj so v novih domovinah postali. Moč Irske diaspore so v letih krize dodobra spoznali tudi doma in nastala je posebna organizacija, mimogrede, je v zasebni lasti in daleč od dosega političnih rok, ki je z 52.000 sodelavci, raztresenimi po vsem svetu, nenehno na lovu za poslovnimi priložnostmi. In naložbenikov, ki so pripravljeni poskusiti na Irskem, je zdaj spet več. Zaradi neobrzdanega veseljačenja se je Keltski tiger pred petimi leti zbudil s strašnim mačkom, zdaj, po strogi dieti pa se zdi, da je spet pripravljen na skok.

 

 

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>