September je čas za krizo

Ko so se v ponedeljek odprle kitajske borze in doživele brodolom, je direktor Appla, največjega podjetja na svetu, storil nekaj povsem nepričakovanega. Voditelju televizijskega programa Nori denar, ki med ameriškimi vlagatelji uživa precejšen ugled, je poslal elektronsko sporočilo, s katerim je skušal pomiriti duhove. “Zatrdim lahko, da na Kitajskem beležimo močno rast prodaje v juliju in avgustu”, so besede Tima Cooka odmevale po Twitterju, medtem pa je vrednost Applove delnice na Wall Streetu začela padati.

Črni Ponedeljek se ni zgodil le Kitajcem, čeprav imajo težave drugega največjega gospodarstva na svetu dejansko veliko bolj omejen domet. Ameriški izvoz na Kitajsko v BDP prvega gospodarstva zaleže zgolj za eno odstotno točko. Ne glede na številke, ali pa prav zaradi njih, so delnice na Wall Streetu prav tako občutile kitajski brodolom, a tokrat so bila v ospredju tehnološka podjetja. Google je denimo izgubil 4 odstotke, Facebook je bil v nekem trenutku ob vrtoglavih 13 in če najnaprednejši najbolj odražajo gospodarsko stanje, je globalna slika vse prej kot rožnata. Zneski, Uber denimo, katerega borzna vrednost se trenutno vrti okrog 51 milijard ali AirBnB s 25 milijardami in celo Snapchat s 16 milijardami sami po sebi, čeprav gre za vrtoglave vsote, niso problematični, vlagatelji imajo namreč v njihove poslovne modele še dovolj zaupanja, pa vendar so podjetja iz tehnološke panoge v ponedeljek doživela padec, kot ga nismo videli že leta.

Sveža novica o milijardi Facebookovih dnevnih uporabnikov ali napoved predstavitve novih Applovih izdelkov v septembru so, skupaj z razvpitim sporočilom Tima Cooka, zdaj le obliži na rano vrhunskih podjetij, ki bodo, hote ali nehote, delila usodo svetovnega gospodarstva. To je zadnja leta, namesto na izdelkih in storitvah, ki so bile dejansko prodane, svojo rast temeljilo na praznih obetih prihodnjega razvoja, seveda ob izdatni pomoči poceni denarja, s katerim so trge po svetu zalagale državne banke. V zadnjem tednu in pol je borzni indeks S&P 500 izgubil neverjetna 2 bilijona tržne kapitalizacije, enkrat več, kot so Američani vložili v svoje gospodarstvo po zlomu Lehman Brothers. V zgolj dveh trgovalnih dneh tega tedna je s parketa izpuhtelo 900 milijard in čeprav se mnogi zdaj tolažijo, da je bila večina izgub z začetka tedna do včeraj že pokrita, se bo vožnja vlakca smrti v prihodnjih tednih nadaljevala, po poti navzdol. September je očitno čas za krizo.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>