Grške penzije ali račun brez krčmarja

Dober poznavalec razmer je zmedo v Bruslju ta vikend pospremil z besedami, češ Grčija je kot pokojninski sklad – povsem je nevzdržna. In ko sta v petek zvečer francoski predsednik in nemška kanclerka skušala grškega premierja še zadnjič prepričati v sprejem ponujenega paketa pomoči obubožani državi, je Merklova Tsiprasu položila na srce: “Predlog je več kot velikodušen. “

Kanclerka se je motila. Med pokojninskimi sistemi, ki veljajo v članicah unije, je grški najbolj širokogruden, a tudi najmanj vzdržen. Balkanska članica porabi za njegovo vzdrževanje trikrat več kot denimo Nemčija in čeprav so se grške pokojnine v zadnjih štirih letih znižale za četrtino, upokojenci v poprečju še zmeraj prejemajo po 833 evrov mesečno. V primerjavi s 1.350 evri, kolikor so v povprečju prejeli ob izbruhu krize, se zdi, da so grški penzionisti svoje naredili, a kaj, ko je javna blagajna po štirih letih rezov in reform še zmeraj prazna, kandidatov za penzije pa zmeraj več. Ne samo, da se Grki še zmeraj upokojujejo mladi, mnogi uslužbenci v javnem sektorju gredo denimo v pokoj že pri rosnih petdesetih, država je socialne težave, ki so nastale s presežnimi delavci, v zadnjih letih preprosto reševala tako, da jim je omogočila zgodnje upokojevanje. Zdaj, ko je četrtina za delo zmožnega prebivalstva brezposelna, upokojencev pa iz leta v leto več, je vse večja tudi praznina v blagajni.

Ko je Siriza med predvolilno tekmo volilcem zagotavljala, da, če pride na oblast, ne bo zgolj branila pokojnin, pač pa jim bo dodala še božičnico, je bila to seveda predvolilna demagogija, račun brez krčmarja. Kar 80 % grškega proračuna, ki je povsem odvisen od izposojenega denarja, gre namreč za plače ter pokojnine, ob trenutni velikodušnosti države pa je težko pričakovati, da bi Tsipras svoje predvolilne obljube zdaj lahko izpolnil na plečih evropskih davkoplačevalcev. Če se je torej hotela grška vlada dokopati do novih milijard evropske pomoči, je morala pristati na takojšnje zvišanje upokojitvene starosti, za štiri odstotke povišati vplačila v pokojninsko blagajno, predvsem pa oklestiti najvišje penzije zaslužnežev in pozabiti na obljubljeno božičnico. Za Tsiprasa je bila ta cena očitno previsoka in raje je izbral grexit.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>