Varoufakisov kompromis

Če česa grškemu finančnemu ministru Varoufakisu res ne moremo očitati, je to dolgočasnost. Vse od sestave novolevičarske vlade zabava s svojimi izjavami, obljubami, vse pogosteje pa tudi s sprenevedajočimi se opravičili in popravki lastnih izjav.

Zadnjo je danes, ko v Rigi sestankujejo finančni ministri evroobmočja, objavil kar na blogu. V presenetljivo spravljivem tonu Varoufakis tokrat obljublja, da Atene pristajajo na reforme, ki jih že več kot mesec dni, v zameno za novo tranšo pomoči, od njih zahtevajo kreditodajalci. Njegove besede, da “trenutni nesporazumi z našimi partnerji niso nerešljivi”, se za ene slišijo kot slaba šala, za druge pa zgolj kot priznanje resničnosti, ki je za novo grško oblast vse bolj brezizhodna.

Za obljubljene milijarde so Grki, po Varoufakisovih besedah zdaj pripravljeni spremeniti razpadajoči pokojninski sistem in omejiti zgodnje upokojevanje, nadaljevati s privatizacijo in celo prislovično skorumpirano davčno upravo “spremeniti v neodvisno institucijo”, ki davkov ne bi več pobirala pod okriljem politike in vsemogočnih lobijev, temveč na podlagi zakonov. Po neuspešnih obiskih Moskve in Pekinga, ko je postalo jasno, da Atene od tam pomoči, razen na besedni ravni, ne bodo dobile, je Varoufakis že prejšnji teden ponovne namige o izstopu Grčije iz evroobmočja označil za protievropske, k tem pa zapisal: “kompromis, kompromis, kompromis.” Zdaj je očitno tudi za novo levico nastopil čas kompromisa, saj jim kaj drugega konec koncev ni ostalo. Obresti na desetletno grško obveznico so poletele v nebo, na nevzdržnih 13%, čas, ko morajo Grki poplačati novo milijardo dolga, pa se nezadržno bliža.

Atene lahko sicer administrativno ustavijo odliv kapitala iz države, kot smo to že videli na Cipru, ter skušajo ohraniti pri življenju svoj propadajoči bančni sistem, ali pa se zatečejo k vzpostavitvi vzporedne valute, s katero izplačajo plače javnim uslužbencem in pokojnine, a nobena od teh odločitev za vlado ne bo lahka. Zato se vse bolj dozdeva, da je nova grška oblast spoznala, kako nerealne so bile njihove predvolilne, pa tudi povolilne obljube obubožanemu ljudstvu.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>