Grška bitka z mrtvo Trojko

V volilni noči, ko je Siriza zmagala, so po Atenah odmevale besede: Grčija obrača list zgodovine … za seboj pušča varčevanje in pet let poniževanja … A od Tsiprasovih napovedi, da je s Trojko konec in da Grčijo čaka odpis dolgov, je po dobrih dveh mesecih ostalo bore malo.

Med Velikonočnimi prazniki, ko borze samevajo, sta se sestala Madame Lagarde v črni usnjeni jakni in razvpiti finančni minister, odet v Burberry šal za 450 evrov. Varoufakis je po koncu srečanja zagotovil, da bo nova Grška vlada v celoti poravnala vse obveznosti do posojilodajalcev, kar kaže na realnost, s katero se sooča Siriza. Po hodnikih se že nekaj časa šušlja, da Tsipras pred Trojko enostavno ne more ubežati. V četrtek Grke čaka plačilo 450 milijonov evrov Mednarodnemu denarnemu skladu, nato pokojnine in plače javnih uslužbencev, do konca meseca pa zapade še dodatnih 2,4 milijarde evrov. Številke so neizprosne in luknja v grškem proračunu tako velika, da je ne more zakrpati niti Varufakisov šarm niti njegove grožnje. Grška vlada je v prvih dveh mesecih letošnjega leta uspela z davki zbrati kar za milijardo evrov manj od načrtovanega, mnogi Grki pa so svoje obveznosti do države enostavno prenehali poravnavati. Oči so zdaj spet uprte v Atene, kjer predstavniki Evropske komisije, Centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada ponovno prečesavajo Tsiprasov reformni program, ki naj bi mu zagotovil rešilnih 7,2 milijard evrov pomoči. Trojka je mogoče mrtva, a njen duh preganja zmagovalce grških volitev.

Posojilodajalci so tokrat neizprosni, ne strinjajo se z ukinitvijo nepremičninskega davka, ki je predstavljal eno od poglavitnih Sirizinih obljub, vztrajajo pri spremembah pokojninske in delovne zakonodaje, obenem pa zahtevajo tudi nadaljevanje privatizacije in redno poplačilo obveznosti. Bolj ko finančni ministri evroobmočja pritiskajo na grško vlado, bolj jasno postaja, da tudi v primeru zelene luči iz Bruslja Tsiprasovim težavam ni videti konca. Julija in avgusta ga namreč čaka še veliko večji zalogaj, poplačilo 7 milijard obveznosti do Evropske centralne banke in volilni zmagi navkljub mu ostaja vse manj manevrskega prostora. Odkar je na oblasti, je borza izgubila petino vrednosti, varčevalci so iz bank potegnili na milijarde evrov. Njegovim obljubam, da bo v pogajanjih z upniki dosegel polovični odpis vrtoglavega, 240 milijard težkega dolga, kot kaže ne verjame nihče več, še Varoufakis ne.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>