Ne tako Deviški otoki

Dvosobno stanovanje v Kensingtonu cenijo na poltretji milijon, za štirisobno je potrebno odšteti vrtoglavih sedem milijonov evrov. London je postal mesto bogatašev. V britansko prestolnico se je v zadnjih desetih letih priselilo približno 100.000 milijonarjev in čeprav jih je svojih domovinah večina obogatela na zakonit način, se je med priseljenci znašlo tudi precej takih, ki so se do denarja dokopali na nepošten način. Poleg podjetnikov in poslovnežev z vseh koncev sveta se je v London priselilo tudi veliko utajevalcev davkov, kriminalcev in skorumpiranih politikov. Ti med trgovci z nepremičninami veljajo za dobre kupce, saj najraje posegajo po dražji ponudbi, čeprav je pogosto povsem očitno, da gre pri nakupih za pranje denarja.

Najbolj običajni način vseh, ki bi radi prikrili poreklo svojega denarja, so postali nakupi dragih londonskih nepremičnin prek podjetij, ustanovljenih v davčnih oazah. Katerokoli podjetje, registrirano na primer na Deviških otokih, lahko v Britaniji brez razkritja dejanskega kupca neovirano kupuje nepremičnine ter s tem zlahka zabriše sled za umazanim denarjem. Poznavalcev ne preseneča, da si kar tretjino londonskih nepremičnin, ki so jih v zadnjih letih kupila podjetja, lastijo firme z Deviških otokov. Enota policije za boj proti korupciji je v nedavnem poročilu razkrila, da kar tri četrtine nepremičnin, ki so v lasti kriminalcev, na papirju pripadajo podjetjem iz davčnih oaz. Med sumljivimi lastniki prestižnih hiš in stanovanj v prestolnici so se po informacijah policije znašli tako trgovci z drogo in belim blagom kot preprodajalci orožja in utajevalci davkov ter politiki iz držav sumljivega slovesa. Vsi po vrsti so si v domačih državah nagrabili na milijone dolarjev, nato pa jih prenesli na račune slamnatih podjetij v davčnih oazah in denar nato naložili na cvetočem nepremičninskem trgu britanske prestolnice.

Četrt milijarde, kolikor so po zadnjih ocenah vredni njihovi nepremičninski posli, naj bi bil le majhen del reke umazanega denarja, ki se steka v London. Dejanska številka, tako Organizacija združenih narodov, naj bi bila stokrat večja. Da so te ocene, kljub vrtoglavim zneskom verjetno kar ustrezne, je razkril en od zadnjih odmevnejših primerov, zaplemba razkošne hiše v parku Hampstead. Petnajst milijonov evrov vredna palača je pripadala veljaku s tamkajšnje novobogataške scene, Saadu Gaddafiju. Sin nekdanjega libijskega diktatorja v njej ni samo prebival, pač pa tam vodil tudi omrežje sodelavcev, ki so za Gadafijev klan opravljali različne nečedne posle, med drugim tudi nakupe nepremičnin. Razkošna palača z osmimi spalnicami in zasebno kinodvorano pa seveda ni bila neposredno v mladeničevi lasti, kar je vrnitev libijski vladi precej otežilo. Kupilo jo je neznano podjetje z omejeno odgovornostjo Capitana Seas Ltd., seveda z Deviških otokov.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>