Varoufakisove domislice ali za Grke nič več milijard

Poznavalci razmer se čedalje redkeje nasmihajo, kadar grški finančni minister odpre usta. Ko je že kazalo, da so evropski duhovi pomirjeni, Grčija pa rešena, jih je Varoufakis z intervjujem v razvpitem francoskem časopisu Charlie Hebdo ponovno razvnel z besedami: “Če mislite, da si boste s ponižanjem naprednih vlad, kakršna je naša, storili uslugo, se pripravite na najhujše”.

Pri evropskih kreditodajalcih, ti prav v teh dneh odločajo o štirimesečnem posojilu, ki naj bi grški vladi omogočilo svež začetek, Varoufakisove besede niso padle na plodna tla. Še v začetku tedna je namreč kazalo, da se bo nova vlada, predvolilnim obljubam in povolilni retoriki navkljub, vendarle sprijaznila z dejstvom, da je povsem odvisna od članic monetarne unije, ki obubožano državo držijo nad vodo in da bo nova oblast v Atenah vendarle spoštovala dosedanje dogovore. Nič čudnega torej, da je bil Wolfgang Schaeuble, kreator evropske politike varčevanja in Varoufakisev glavni antagonist, v svojem odgovoru ogorčeno prepričljiv in povsem jasen: brez nadaljevanja privatizacije in upoštevanja obljub, nova grška vlada ne bo prišla do obljubljenih milijard. Siriza, ki je ob izvolitvi že napovedovala, da bo zaustavila privatizacijo pristanišča v Pireju in se odpovedala prodaji grških letališč ter večinskega deleža v elektrodistribucijskih podjetjih, nato pa na zadnjih pogovorih s kreditodajalci na nadaljevanje privatizacije vendarle pristala, se je zdaj znašla pred večno dilemo: naj prizna svojo nemoč grškim volilcem ali tistim, ki ji posojajo denar? Odgovor, kako se bo drama razpletla v nadaljevanju, je bolj ali manj znan.

Kdo stavi, da se bodo Grki čez štiri mesece ponovno vrnili po denar? se sprašujejo pri nemškem časniku Die Welt, medtem ko Bild preroško napoveduje: Grki očitno nimajo nikakršnega namena, da bi vrnili izposojeni denar. In čeprav so v Bundestagu danes Grčiji vendarle odobrili štirimesečni premostitveni aranžma, pa rekordno število disidentov iz Merklovega konservativnega tabora, ki so njenemu priporočilu navkljub vendarle glasovali proti, kaže na to, kako naveličani in vedno bolj neizprosni postajajo Nemci do grške zmede. Morda Grexit vendarle ni tako nemogoč, kot se je zdelo pred meseci.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>