Guverner Jazbec in veliki vihar

Guvernerje centralnih bank smo doslej, bolj kot po njihovih obrazih, poznali po podpisih na bankovcih. Zadnje čase pa resni možje v sivih oblekah kar ne izginejo s televizijskih zaslonov. Od Kanade in Velike Britanije, do predstavnikov Feda, vsi se zadnji čas, bolj ko ne, branijo za odločitve v zvezi s spremembami obrestne mere. Vse pogostejšim izjavam Maria Draghija v medijih, pa se je danes na soočenju z novinarji pridružil tudi guverner Banke Slovenije. A kot vse ostalo v Sloveniji, je bila tudi Jazbečeva novinarska konferenca nekaj posebnega.

Nenavadno je, da se guverner centralne banke brani očitkov o prirejanju podatkov, še zlasti, če gre za nekoga, ki pravzaprav odgovarja šefu evropske centralne banke, še bolj čudno pa je, da prvi nadzornik slovenskih bank pred neukimi novinarji brani odločitve, ki jih ni sprejel sam, pač pa mu jih nalagajo bančna pravila o tajnosti podatkov znotraj vseh delujočih bančnih sistemov. Ne gre za to, da se pod kapo bančnega zaupanja skrivajo nečedni posli tajkunov in preprodajalcev orožja in mamil, gre za preprosto načelo, da imajo državljani, ki lahko in celo morajo odpirati transakcijske račune v državi, pravico do zasebnosti in tajnosti svojih vlog vse do trenutka, ko se zaradi karkšnekoli nečednosti ne znajdejo pred sodiščem. Da je bila Jazbečeva tiskovka danes bolj podobna kavarniškemu prepričevanju prepričanih, kot resni konferenci, so pripomogli kar novinarji sami. Od večine zbranih sicer ne moremo pričakovati globljega razumevanja delovanja enotnega bančnega regulatorja, a njihovi preproščini navkljub bi od cvetobera slovenskega novinarstva, ki pokriva finance v državi z množico omejeno delujočih bank vendarle pričakovali vsaj poznavanje omejitev, ki jih ima centralna banka države, članice evropskega monetarnega sistema. Odveč je razlagati, da je moral Jazbec danes, za razliko od kolegov drugih centralnih bank ves čas prisotne poučevati, kakšna pooblastila sploh ima. Še več, novinarjem je celo moral odgovarjati na vprašanja in obenem formulirati odgovore, ki bi jih morali pred obiskom tiskovke prepisati s strani Evropske centralne banke.

Če se vse skupaj ne bi vrtelo okrog striženja podrejencev, ki vlagatelje doleti v primeru negativnega kapitala banke, bi bilo vse skupaj komično, tako pa ni. Ti ljudje, ki so svoje težko prigarane prihranke pošteno vložili v banke in so zanje prejemali bolj ali manj mastne dividende, so zdaj, ko morajo prevzeti tveganje za svoje odločitve, očitno tako ogorčeni, da jim nihče ne more dopovedati, da vložki brez tveganja ne obstajajo in da so lahko v pogojih, ko so banke na kolenih in jih je potrebno reševati z denarjem vseh davkoplačevalcev, tudi ob svoj denar. Od kod torej ponovno zamisel, ki se je pojavila že ob padcu švicarskega franka, da naj bi se dobički iz naložb stekali na zasebne račune, izgube pa bi morali poravnati vsi državljani, in od kod novinarski gnev, ki ga je bil danes deležen Jazbec, da, prav tisti, ki je pred letom dni pod taktirko Evropske centralne banke reševal potapljajoče se slovenske banke.

Karkoli si že, ob medijski ujmi današnjega popoldneva, ki so jo mnogi slovenski mediji pripravljali že nekaj tednov, mislimo, zbrani družbi v centralni banki bi danes vsekakor prav prišla učna ura iz odgovornosti za lastne odločitve. Na obeh straneh govornice.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Doma and tagged , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 4

 1. Anastasia says:

  No, ja………… Mislim(o), da bi bil poduka lahko deležen marsikdo. Kajti vsak, ki je v tej državi prišel, tako ali drugače, na oblast in položaj – je najprej poskrbel zase……….. Naredimo tako, kot so to naredili Islandci!

 2. cinik says:

  Jaz se ne čudim kaj dosti nerazgledanosti naših novinarjev. Včasih imam občutek
  da se izobražujejo pri Požarju :-) )

  Pa še nekaj o tistih, ki so težko prigarane prihranke vložili v ta papir.. ali morda
  misliš tiste ki so že enkrat nasedli pri dokapitalizaciji NKBM ??? Ne bi rekel.
  Kako težko privarčevan denar pa sta imela recimo Valant in Joc Pečečnik pa si
  lahko vsak misli svoje.

 3. srecko says:

  ko je dal izjavo jazbec da obcine niso przadolzene. dobi clovek obcutek da so ljudje ki zivijo v oblakih. ce mora drzava vsako leto dati za obresi 1,2 miljardi € . Taksni ljudje nebi smeli biti na odgovornih polozajih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>