Putinova hiša iz kart

Z vsakim centom pocenitve črnega zlata Putinova Rusija bolj spominja na razmajano hišico iz kart. Ko so prejšnji teden cene nafte dosegle najnižjo raven v zadnjih petih letih, oljnemu kartelu se o omejitvi črpanja očitno ne uspe dogovoriti, je postalo jasno, da dno še zdaleč ni doseženo, napovedi o ceni štiridesetih dolarjev, ki so se pred letom zdela podobne blodnjam ljubiteljev velikih avtomobilov, pa vse bolj realne.

Že pri šestdesetih dolarjih, ki predstavljajo zgolj polovico zneska, kolikor ga za uravnoteženje financ potrebuje Ruska federacija, so se v Moskvi začeli spraševati, kako dolgo še lahko zdržijo, obeti pa so z vsakim dnem slabši. Ob nadaljnjih pocenitvah na svetovih borzah Kremelj namreč vse bolj tvega, da bo ob zaloge, nakopičene v dobrih časih visokih cen nafte. Centralna banka na primer, je lansko leto začela s 510 milijardami dolarjev presežkov, po zadnjih neuspelih poskusih reševanja rublja, ki je izgubil že več kot pol svoje vrednosti, pa jih je v trezorjih ostalo manj kot 400. Še slabše se godi lanskemu, 246 milijard težkemu državnemu proračunu, v katerem je zaradi manjših prilivov petrodolarjev v zadnjih mesecih zazijala velikanska luknja. Putin pa se bo s proračunom kmalu znašel še pred veliko večjo preizkušnjo, kot je bilo ohranjanje vrednosti domače valute. Če utegne njegova administracija vendarle zvoziti letošnje leto, bo v prihodnje bržkone prisiljen poseči po globokih rezih v proračun, to pa se mu lahko v pogojih hitrega naraščanja cen in splošnega pomanjkanja kmalu maščuje. Več kot tretjina ruskega proračuna gre namreč za pokojnine in socialo, drugo tretjino predstavljajo vojaški izdatki, manevrskega prostora v tretji pa je vse manj. 90 milijard rezervnega sklada, na katerega je doslej računal, ko je ljudstvo prepričeval, da ima Rusija zalog še dovolj, bo v letošnjem letu skopnelo in če se s ceno nafte ne zgodi kaj zelo nepredvidljivega, država v dobrem letu dni ne bo več zmogla poravnavati svojih obveznosti.

V Moskvi se zdaj tolažijo, da je decembra 2008, na začetku svetovne gospodarske krize, cena nafte prav tako padla, dosegla je celo 36 dolarjev za sodček, pa je Rusija vendarle preživela. A Putin je v zadnjih sedmih letih zapravil večino nekdanjega kapitala, tudi moralnega, iz države pa je zbežalo na stotine milijard dolarjev. Ali se mu bo tudi tokrat brez praske uspelo izvleči iz krize, bo kmalu pokazal čas.

 

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>