Kremeljske banke gredo na boben

Tistim, ki so napovedovali, da se bo Kremelj v luči gospodarskih težav zatekel k rožljanju z orožjem, ni bilo treba dolgo čakati. V petek je Putin na hitro podpisal novo obrambno doktrino, ki NATO obravnava kot glavno grožnjo Ruski varnosti, ob tem pa si pridružuje pravico do uporabe jedrske sile, “kot odgovor na napad, ki bi ogrozil njen obstoj”.

A v tednu, ko so ruski generali hlastno pripravljali novo obrambno doktrino, so največjo državo na svetu načeli dolgovi. V ponedeljek je Ruska centralna banka iz svojih trezorjev sprostila za pol milijarde dolarjev, s katerimi je začasno rešila paniko na medbančnem trgu. A znesek, ki je komajda zadoščal za ohranitev Moskovske banke, pete največje v državi, ni nič v primerjavi s stotimi milijardami, kolikor so jih v tednu pred tem Rusi porabili za ohranitev rublja. Denarnih težav pa kar noče in noče biti konec. Medtem ko centralna banka zdaj skrbno bdi nad preostalimi štiristo milijardami, so se ruski bančniki že znašli pred novo preizkušnjo. Velika podjetja so, skupaj z bankami do vratu zadolžena, vrtoglavih 600 milijard, koliko naj bi znašal njihov dolg, pa že presega depozite, ki jih je Putin v državnih trezorjih nakopičil v času debelih krav. Da je stiska še večja, bo prvih sto milijard Rusija morala vrniti že v prihodnjem letu, to bo za državo, iz katere kapital trumoma beži, obenem pa se sooča s sankcijami in nizkimi cenami izvoznih surovin, bržkone prevelik zalogaj.

Tik pred Božičem je Standard&Poor’s bonitetni oceni Rusije spremenil obete v negativne in če se napovedi uresničijo, bodo njene obveznice pristale med smetjem, za Kazakhstanom in Azarbejdžanom, v družbi z bankrotirano Isladijo.

 

 

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>