Putinova smola

Ko je Donald Tusk prejšnji teden na srečanju Evropske unije poudaril: “Naša strateška težava je Rusija, ne Ukrajina”, se je pokazalo, kako pomembno je v stikih z Moskvo poznavanje razmer. Nekdanji poljski premier, ki je svojo politično kariero začel v časih, ko je Varšava še sledila navodilom Kremlja, je brez dvoma dobra izbira za današnji čas. V tandemu z Merklovo, ki zaradi svojih vzhodnonemških korenin ne obvlada dobro zgolj ruskega jezika, temveč  tudi tamkajšnji način razmišljanja, bosta Putinu v prihodnjih mesecih povzročila še veliko sivih las.

Moskva medtem mrzlično rešuje, kar se rešiti da. Centralna banka je domala podvojila obrestno mero in zdaj premleva načrte, kako zajeziti tok kapitala iz države, ki ga je v Rusiji iz dneva v dan manj. Potem, ko je obseg ruskih borz že nekaj časa zaostajal za Applom in Microsoftom, je konec tedna celotna kapitalizacija trga padla še pod vrednost Googla, ki mu letos niti ne kaže prav dobro. Vse več je celo ugibanj, koliko časa lahko Rusi sploh prenašajo prepolovljeno ceno nafte in, ali lahko največja država na svetu konča v bankrotu.

Medtem ko evropski voditelji nenehno poudarjajo, da si takega razpleta ruske krize ne želi nihče, pa ostaja dejstvo, da morebitni zlom Putinove Rusije na svetovnem gospodarskem parketu ne bi povzročil velikih pretresov, saj imajo Moskovske težave zelo omejen vpliv. Celotno rusko gospodarstvo predstavlja zgolj 2,7 odstotka svetovnega, izvoz pa doseže borih 1,7 odstotka. Bolj pomemben, a vendarle obvladljiv je vpliv na staro celino, evropski izvoz v Rusijo namreč predstavlja deset odstotkov izvoza unije.

Ko je na triurni tiskovni konferenci Putin zadnjič kljubovalno zagotavljal, da je za ruske gospodarske težave kot tudi za Ukrajinsko krizo, odgovoren izključno Zahod in novinarje prepričeval, da bo krize čez dve leti konec, je njegovim besedam verjel le malokdo. Medtem v Londonu beležijo vse večjo prodajo luksuznih bivališč, denarna reka iz Rusije pa ne presahne. Putinu zdaj ne preostane drugega, kot da čaka na naraščanje cene energentov in upa, da se ga ljudstvo medtem ne naveliča.

 

 

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>