Zadrege iz Moskve

Ruski uporniki so čez zimo odložili orožje, a premirje na vzhodu Ukrajine Putinu ne omogoča mirnega spanca. Ne samo visoke temperature na zahodu celine, ki grožnje z zapiranjem plinskih ventilov tokrat postavljajo v drugačno luč, tudi padajoče cene energentov mu ne gredo na roke in nič čudnega ni, da se je Moskva zatekla k preverjeni sovjetski taktiki, nadlegovanju sosednjih držav s preleti vojaških letal in podmorniškimi skrivalnicami. A svet se je od konca hladne vojne vendarle spremenil in ruski voditelj se očitno ne zaveda, da je država danes silna le toliko, kolikor šteje v globalnem gospodarskem redu. Tu pa Rusom ne gre nič kaj dobro od rok.

Ruska 1,4 trilijone dolarjev težka ekonomija, spomnimo, več kot trilijon so Američani v zadnjih letih zapravili zgolj za spodbujanje gospodarstva, je na svetovnem parketu iz dneva v dan vredna manj. Putinov naftni imperij recimo, ki ga uteleša podržavljeni gigant Rosneft, ima ob padajočih cenah nafte že težave z odplačevanjem 60 milijardnega dolga, vrednost podjetja pa se je v zadnjih mesecih zmanjšala za neverjetnih 40%. Nič boljše se ne godi drugim ruskim gigantom, ki so stavili na izvoz surovin, zdaj, v obdobju stagnacije svetovne ekonomije pa plačujejo visok davek dolarskih posojil. Če je verjeti napovedim, bo Rusija v prihodnjem letu namesto napovedane 1,2% rasti zabeležila 0,8% padec nacionalnega dohodka, največ na račun manjše vrednosti prvega izvoznega artikla, nafte. A v povprečju za tretjino nižje cene energentov niso edina preglavica Ruske ekonomije. Še bolj usoden postaja v zadnjem času beg kapitala, ki bo samo letos dosegel vrtoglavih 125 milijard dolarjev.

V domačo valuto, rubelj je v zadnjih treh mesecih izgubil za več kot četrtino svoje vrednosti, ruski veljaki očitno ne verjamejo več, kmalu pa bodo njeno slabost začutili tudi državljani, ki so doslej v sporu z zahodom Putina brezpogojno podpirali. Letošnja inflacija se namreč nevarno bliža desetim odstotkom, najbolj pa so na udaru cene hrane, ki je Rusija nikoli ni imela na pretek. Nič čudnega torej, da zdaj, poleg orožja, Putin sega tudi po drugih neobičajnih sredstvih za obuditev gospodarstva. “Popolna amnestija” je zagotavljal v svojem nagovoru ljudstvu pred dobrim tednom dni, “poudarjam, popolna amnestija…” za utajevalce davka, kriminalce in druge, ki so svoj denar pripravljeni vrniti v domovino. “Če bo kdo legaliziral svoja podjetja in premoženje v Rusiji, bo prejel pravno zavezujočo obljubo, da ga ne bodo preganjale različne agencije, vključno z organi pregona.” Nič čudnega torej, da zahodne voditelje Putin vedno bolj spravlja v zadrego.

 

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Komentarji: 1

 1. cinik says:

  Take prognoze so mokre sanje zahoda in so brez realnih podlag.
  Pa poglejmo samo nekaj dejstev: Padec vrednosti rublja ruskemu naftnemu gospodarstvu škodi bore malo ali nič. Doma plačujejo v rubljih in ne v dollarjih. Proizvodnjo so dvignili na 10,6 miljona sodčkov dnevno (sepember) in15% dnevno
  izvozijo na svetovni trg. Mimogrede: samo zadnji obisk Putina v Indiji je prinesel
  novo pogodbo za 50 milijard$ izvoza nafte in plina, 40miljard$ iz panoge nuklearne
  energije in 10 miljard iz drugih sektorjev (od obrambe do diamantov) . Ne bi pa omenjal pogodb s Kitajsko – in kar je najbolj pomembno : plačilo ne bo v dollarjih.

  Druga zgodba ki pa je dosti bolj pomembna pa je da je z dolarjem konec. Ende, fin.
  Napisal si da so Američani v zadnjih letih zapravili več kot trilijon za spodbujanje
  gospodarstva. Pravkar so plasirali 1,1 triljon za spodbujanje potrošnje. Vse zastonj.
  Pred odpisom je za 303 triljone ali evropskih 303.000 miljard $ obveznic iz naslova
  t.i. izvedenih finančnih dokumentov (derivates) katere bodo popušili vlagatelji.
  ( pri nas so z odpisom že začeli – baje je stvar na ustavnem sodišču) .

  Ne bi pa načenjal zgodbe o zlatih rezervah ki so izpuhtele ( pa ne ruske) in o
  tem kaj se dogaja s bančniki na zahodu ( samo 36 jih je letos moralo umreti) in kako je smrt bančnika postala poslovna tajna ter ne nazadnje kako bančnikom kupujejo “pakete” za preživetje ki vključuje tudi orožje in municijo.

  Hudo bo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>