Junckerjeve sanje in okostnjaki iz Bruseljskih omar

Teden, ko bi morala Evropska komisija prevzeti krmilo in stanje na Stari celini končno obrniti na bolje, se ni mogel začeti bolj klavrno. Opozorilo OECD, da bi se Evropa utegnila ujeti v zanko dlje trajajoče stagnacije pa ni bilo edino, ki Junckerju povzroča sive lase. Medtem ko je novi kontroverzni predsednik, ki mu očitajo prav vse, od sodelovanja pri institucionaliziranem utajevanju davkov, do blodenj pod vplivom alkohola, v svoji vehementni maniri razlagal načrt, s katerim naj bi iz borih dvajsetih milijard evrov načaral 300 milijardni posel, ki bo staro mamico, kot je Evropo ta teden šaljivo poimenoval Papež Frančišek, rešil pred gospodarskim propadom, se na obzorju že kažejo nove finančne težave stare bruseljske birokracije.

Na začetku tedna je luč sveta ugledalo poročilo evropskih revizorjev, ki utegne razbliniti Junckerjeve sanje. Pregled poslovanja Evropske komisije v zadnjih štirih letih namreč razkriva globoko vrzel v njenem proračunu. Če se že sklenjenim obveznostim ne bo mogoče izogniti, navaja revizor, utegnejo pri poravnavi že predvidenih izplačil nastati težave. Časi, ko je Bruselj od evropskih voditeljev preprosto izterjal vedno večje zneske, so za nami, zato opozorilo revizorjev, da utegne v naslednjih petih letih v evropskem proračunu zazijati za devetsto milijard evrov velika luknja, celo za uživaškega Junckersa pomeni uro streznitve. Napovedani primanjkljaj, ki nastaja zaradi dodatnih obveznosti, v Bruseljskem žargonu “reste à liquider”, doslej komisijam ni delal velikih preglavic, saj so članice dodatne zneske poravnavale bolj ali manj po avtomatizmu. Z zahtevo Londona, da se samoumevnosti večnega napihovanja skupnega proračuna enkrat za vselej napravi konec, pa je tudi za komisijo politike odprte denarnice konec.

Zadnja zahteva po dodatnih sredstvih, ki je še bolj zapletla dogovore okrog evropskega proračuna za prihodnje leto, ta naj bi bil zdaj višji še za 8%, pa nič več ne razburja zgolj Britancev, navzgor popravljene zneske na računih letošnjih doplačil naj bi prejeli tudi Nizozemci in celo Grki, ki se jim po letih recesije zdaj končno obetajo boljši časi. In ko je konec tedna dvema največjima evropskima bolnikoma, Italiji in Franciji, Junckers začasno odobril odpustke napovedane kršitve triodstotnega primanjkljaja v nacionalnih proračunih, je že kazalo, da se je za predsednika, ki je avnokar preživel tudi svojo prvo (ne)zaupnico, teden iztekel še kar dobro, a iz Bruseljskih omar že padajo novi okostnjaki.

 

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Komentarji: 1

  1. leban says:

    GLEJ, GLEJ, BANDO ! Tisti ki od malčkov kot smo mi, zahtevajo disciplino in red , so največje BARABE ! A naši loleki jim lezejo v anus !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>