Hidravlično lomljenje Putinove Rusije

Pravijo, da je Sovjetska zveza klonila, ker njeno gospodarstvo ni zmoglo več financirati oboroževalne tekme z Američani. Se zdaj zgodba ponavlja s Putinovo Rusijo?

Ko je v petek cena sodčka črnega zlata za trenutek padla pod magično mejo 80 dolarjev, zadnja štiri leta se je gibala okoli 110 dolarjev, so se v Moskvi prijeli za glavo. Pri trenutni prodaji Rusi vsak teden izgubljajo na milijarde dolarjev, ki za državo, povsem odvisno od izvoza energentov, pomenijo katastrofo. Državi, ki je zadnja desetletja narekovala ceno energentov na Stari celini, po potrebi pa jih je uporabljala tudi v politične namene, zdaj pojema sapa. Njen proračun, ki temelji na predpostavki, da bo sodček vreden vsaj 104 dolarje se otepa s pomanjkanjem denarja. Tudi gospodarstvo, ki se stežka prebija skozi sankcije ukrajinske krize, obenem pa sooča z begom kapitala, ne bo zmoglo Putinove napovedane krepitve vojaške sile. Ta naj bi Rusijo v naslednjih letih stala vrtoglavih 750 milijard dolarjev.

Pred dvema tednoma je Ruska centralna banka z 200 milijoni dolarjev že skušala zadržati skokovito padanje rublja, a ji to zaenkrat ni uspelo. Ruska valuta je na poti navzdol, k njeni krepitvi pa ne pomagajo niti preleti ruskih letal ob obalah Aljaske in Japonskega otočja, niti podmorniške igre mačke z mišjo v Baltiškem zalivu. Inflacija rublja se je nevarno približala devetim odstotkom, pri Moodys pa so ruski dolg že izenačili s Kazahstanskim in Mavricijskim. Za Rusijo so zdaj posojila vse dražja, dokler jih sploh še dobi, saj se njene obveznice nevarno približujejo smetju.

Združene države so v energetiki povsem porazile Putinovo Rusijo, postale so prva proizvajalka nafte in plina na svetu. Za svoj energetski razcvet se imajo zahvaliti predvsem inventivnosti geologov in prilivu kapitala na področje, na katerem je donos zagotovljen. A ta, na videz nedolžna tehnologija hidravličnega lomljenja kamnin, utegne zdrobiti tudi Putinovo vojaško pest.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>