Namočeni Holland

Z naslovnic francoskih časnikov danes zre do kože premočeni predsednik, ki ga je na proslavi osvoboditve izpod nemške okupacije neusmiljeno zalival dež. A na naslovnicah Holland ne nastopa kot voditelj zmagovite sile, ki je pred sedemdesetimi leti porazila nacizem, pač pa kot predsednik, ki si na vse kriplje prizadeva ponovno osvojiti francoska srca. V zgodovino sodobne Francije se je namreč zapisal kot najbolj nepriljubljeni predsednik. Njegovo politiko trenutno podpira zgolj 17% prebivalstva in od tistih Francozov, ki simpatizirajo z muslimanskimi skrajneži na Bližnjem vzhodu, ga loči le nekaj odstotkov.

Včerajšnja Hollandova odločitev, da razpusti vlado in dosedanjemu premierju ponudi priložnost za ponovno sestavo kabineta, ni mogla priti ob slabšem času. Francija se spopada z visoko brezposelnostjo, nezadovoljstvo nad ekonomskim stanjem v državi narašča iz dneva v dan, gospodarski kazalci pa so že mesece v rdečem. Še celo praznovanja ob obletnicah svetovnih vojn, iz obeh je Francija izšla kot zmagovalka, ne zmorejo popraviti slabe samopodobe francoske družbe, h kateri ni pripomoglo niti letošnje deževno poletje. Piko na i, je ta vikend dodalo izzivanje gospodarskega ministra, češ francoska socialistična oblast se s politiko zategovanja pasu klanja “nemški obsesiji varčevanja”. Hollandu ni preostalo nič drugega, kot da vlado razpusti. A s tem, ko je čvekavemu gospodarskemu ministru, skupaj s sprtim kabinetom pokazal vrata, je francoski predsednik priznal, da niti nacionalni interes, niti nadaljnje zadolževanje ne zmoreta rešiti Francije.

Drugo največje gospodarstvo evroobmočja namreč že mesece stagnira, zunanji dolg narašča Franciji pa proračuna tudi letos ne bo uspelo obdržati pod magičnimi tremi odstotki. Z novim kabinetom si je zdaj Hollande, ki je pred volitvami obljubljal višje davke, gospodarsko rast in nova delovna mesta, očitno premislil. Nič več ni napovedi velikih javnih investicij, veliko pa je govora o nižanju davkov in podjetnikom prijaznejši politiki, celo na račun pravic zaposlenih.

A novega starega premierja Vallsa pred tem čakajo še težke naloge. Ne samo, da se mudi s sestavo novega kabineta in to takega, ki bo Francoze prepričal o potrebnih reformah, v manj kot pol leta mora pripraviti tudi varčevalni proračun, ga spraviti skozi skupščino in zanj pridobiti soglasje prihodnje Evropske komisije. Zmanjšanje odhodkov za petdeset milijard, ob napovedi davčnih olajšav v višini štiridesetih milijard, lahko Hollandu in Vallsu prinesejo simpatije v Evropi, doma pa veliko nasprotnikov.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 2

 1. leban says:

  ((( Z novim kabinetom si je zdaj Hollande, ki je pred volitvami obljubljal višje davke, gospodarsko rast in nova delovna mesta, očitno premislil. Nič več ni napovedi velikih javnih investicij, veliko pa je govora o nižanju davkov in podjetnikom prijaznejši politiki, celo na račun pravic zaposlenih.)))

  Ali je ta Holland kaj v “sorodu” z našo Bratuškovo ? Oba sta namreč NAKLADAČA !

  • Bojanf says:

   “Ali je ta Holland kaj v “sorodu” z našo Bratuškovo ? Oba sta namreč NAKLADAČA !”
   Predvsem sta oba politika, to je več kot sorodstvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>