Ne brez bomb, brez kapitala

V petek so ruske oblasti McDonald’s spravile na sodišče in ponovno dokazale, kako nizko so padli odnosi med nekdanjima velesilama. Najbolj prepoznavna blagovna znamka na planetu ne simbolizira samo ameriškega načina življenja, pač pa tudi čustva, ki jih posamezne države gojijo do zahoda, zato proces pred moskovskim sodiščem, skupaj s Putinovimi četrtkovimi besedami, češ, Rusija je za dosego zunanjepolitičnih ciljev pripravljena žrtvovati tudi svojo gospodarsko rast, kaže na vse razsežnosti ukrajinske krize, ki se iz nesmiselnega kljubovanja sprevrača v napetost globalnih razsežnosti.

A Cheeseburgerji, ki po navedbah ruskega urada za varstvo potrošnikov ne ustrezajo tamkajšnjim prehranskim standardom, niso prva skrb ruskega prebivalstva. Državo, ki je po poročanju Mednarodnega denarnega sklada že od marca v recesiji, utegnejo kmalu doseči sankcije iz Washingtona in Bruslja. Te so bile doslej bolj simbolične narave, zdaj pa posegajo v sam srž ruske krize. Številke so nadvse pomenljive. Investitorji že nekaj let zapuščajo Putinovo Rusijo, a v času od zaostritve odnosov z zahodom je beg kapitala dosegel katastrofalne razsežnosti. Samo v prvi polovici letošnjega leta je Rusijo zapustilo za 55 milijard evrov, do konca leta naj bi se ta znesek še podvojil. Kako uničujoča utegne postati Ukrajinska avantura za rusko gospodarstvo pove podatek, da je tolikšen odliv kapitala država prej zabeležila v sedmih letih.

V javnih nastopih ostaja Putin neomajen, a finančno pomanjkanje utegne mnoge ruske družbe kmalu spraviti na kolena. Tri četrtine potrebnega kapitala to je okrog 115 milijard evrov, je Rusiji do marca posodila Evropa, od prihodnjega tedna naprej, ko bo država odrezana od evropskih finančnih trgov, pa bo Kremelj vse težje reševal svoje gospodarske težave. Napovedani embargo na vojaško opremo in tehnologije tako vse bolj postaja postranska stvar. Na koncu Rusom ne bo zmanjkalo bomb, pač pa kapitala.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>