Prijazni predsednik in naveličano ljudstvo

Ni se še dobro polegel prah po zmagi Nacionalne fronte na evropskih volitvah, vladajoči socialisti so pristali na tretjem mestu, že se je Francija znašla pred novo preizkušnjo. Potem ko sta prejšnji teden nemški Siemens in japonski Mitsubishi vložila ponudbi za Alstom in se pridružila ameriškemu General Electricu v boju za strojniškega giganta, že je postalo jasno, da bo Francozom tokrat težko obraniti nacionalni interes in podjetje zadržati v domačih rokah.

Vlada, ki zdaj skuša na vse načine zadržati prodajo, češ da ščiti delovna mesta in ima v energetskem delu podjetja strateški interes, z vsako novo ponudbo izgublja tla pod nogami. Naj Hollandov gospodarski minister še tako vztrajno ponavlja, da prodaja pod trenutnimi pogoji ni mogoča, saj predstavlja grožnjo gospodarski suverenosti, postaja vse bolj jasno, da se francoska proizvodnja vlakov in energetskih naprav seli v roke konkurence iz tujine.

Slabih 13 milijard evrov, kolikor jih za Alstom lahko iztržijo trenutni lastniki, v primerjavi z 2.000 milijardami, kolikor na leto obrne Francija ni veliko, a simbolična vrednost podjetja ostaja za Hollandovo vlado neprecenljiva. Država se namreč pod njegovo taktirko nikakor ne uspe izviti iz krize. Slabi rezultati drugega največjega gospodarstva evroobmočja so ji, ob zaporednih kršitvah monetarnega pravila odvzeli precejšen del nekdanjega blišča, pa tudi politične moči. Če so se nekoč vse pomembne odločitve v Evropi sprejemale med Francozi in Nemci, danes Pariz ostaja vse bolj osamljen. Potem ko je Holland uspešno preprečil izstop Grčije iz evra in podprl vzpostavitev bančne unije, mu je pri zagovarjanju francoskega ekonomskega modela državnega intervencionizma spodletelo. Diplomati članic unije, ki so k rešitvam nekoč nagovarjali Pariz in Berlin, zdaj s predlogi romajo v London. Nikjer ni to bolj očitno, kot pri izbiranju prihodnjega predsednika Evropske komisije, kjer je dogovor povsem v rokah Merklove in Camerona.

Hollandovi zagovorniki se tolažijo, češ da gre predvsem za osebnostno noto. Evropskim voditeljem je trenutni francoski predsednik vsekakor bolj pri srcu, kot njegov hiperenergetični predhodnik, ki je mnogim šel na živce. A Hollandova priljubljenost na evropskem parketu, ki je bržkone posledica vztrajnega izogibanja konfliktom, lahko Francoze drago stane. Vprašanje ostaja, ali si država, ki tiči globoko v krizi, še lahko privošči vedno prijaznega predsednika, ki nikoli ne udari po mizi. Sodeč po zadnjih volilnih rezultatih, je njegova prislovična prijaznost zdaj presedla celo volivcem.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>