Modrost ali previdnost?

Prvo četrtletje je bilo na Wall Streetu najuspešnejše, odkar je svetu zavladala velika gospodarska kriza. Če je zaupati borznim indeksom, S&P je že peto četrtletje v zelenih številkah, je ameriški tehnološki sektor v vrhunski formi. Številke govorijo same zase. Facebook je po dobrem letu na borzi vreden 160 milijard dolarjev, Google z nekaj daljšim stažem 2,4 krat toliko, skupaj z Amazonom in Applom pa internetni titani obvladujejo vrtoglavih tisoč milijard borznih dolarjev. Pričakovanja investitorjev so, glede na vložke, očitno velika. Kaj pa dobički? Razvpiti Facebook je lani delničarjem prinesel piškavo poldrugo milijardo, Google je pospravil slabih 14 milijard dolarjev.

A navkljub slabi donosnosti nakupna mrzlica ne popušča. Facebook je letos za nakup WhatsApp najprej porabil 19 milijard, nato pa navrgel še 2 za Oculus. Nič posebnega, če ne bi bil trg mobilnih sporočil brez dobička, Oculusova virtualna resničnost pa v povojih; podjetje je še pred dvema letoma na Kickstarterju iskalo 2,4 milijona dolarjev za razvoj izdelkov, ki doslej še niso ugledali luči sveta. Poznavalci zmajujejo z glavo, češ včasih so podjetja potrebovala desetletja trdega dela, da so dosegla milijonske kapitalizacije, med tehnološkimi start-upi pa se vse vrti okrog mesecev in milijard. Najbolj pa skrbi, da nakupov nič več ne vodi perspektivnost poslov, pač pa strah, da bi se domislic polastila konkurenca. Vsi se po novem bojijo vsega in vsi se ukvarjajo z vsem. Google se širi na trg prenosnikov, Amazon razvija tablice, postarani Microsoft pa si medtem utira pot na mobilni trg. Zlata kokoš prihodnosti se lahko skriva kjerkoli, v tablici in telefonu, očalih, uri, hladilniku ali v avtomobilu, vse je povezano, vse je naprodaj in pripravljeno za skok v prihodnost.

Zadnjo besedo pa ima vendarle Wall Street. Po Zuckerbergovem nakupu Oculusa so Facebookove delnice padle za 7%, prejšnji teden sta zdrsnila tudi Google in Yahoo. Stari mački vedo povedati, da previdnost na borzi ni nikoli odveč. Oči vseh pa so zdaj uprte v Apple, ki sedi na 160 milijardah gotovine. Pred desetletjem, ko pametnega telefona še ni bilo, je v nogavici skrival pičlih pet milijard. Gre pri Applu zgolj za previdnost, ali modrost tistih, ki so na zadnjo pot pospremili že mnoge iz svoje generacije.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>