Kdo bo plačal Putinovo avanturo?

Porogljivosti, s kakršno so Putinovi privrženci prejšnji teden sprejeli uvedbo sankcij proti Rusiji, utegne biti kmalu konec. Medtem ko so se na prvem seznamu kaznovanih znašli politični funkcionarji iz Putinovega kroga, so zdaj brez viz in premoženja na zahodu tudi nekateri podjetneži. S tem se počasi razkriva, kdo utegne poravnati račun Putinove krimske avanture.

Pred dnevi so predstavniki Ruske državne naftne družbe Rosneft s Pirellijem podpisali sedemsto milijonov dolarjev vredno pogodbo in postali največji posamezni delničar italijanskega gumarskega podjetja. A to je bil verjetno zadnji dosežek nenavadnega prijateljstva med Berlusconijem in Putinom. Zdaj že odstavljeni italijanski premier je, ko je bil še na oblasti, poskrbel za vrsto dobičkonosnih poslov s prijatelji svojega prijatelja. Tako je italijanska naftna družba ENI postala največji evropski odjemalec Gazpromovega plina, Rusija pa pomemben trg omahujoče italijanske industrije. Italijansko sodelovanje z nekdanjo velesilo na vzhodu pa ni nič nenavadnega. V dvajsetletnem obdobju sodelovanja so z Rusijo spletle pomembne gospodarske vezi tudi mnoge druge evropske države. British Petroleum v Sibiriji tako danes črpa nafto, v lasti pa ima petino Rosnefta, francoski Danone je vodilni proizvajalec mlečnih izdelkov na ruskem trgu, Renault pa drži četrtinski delež v AvtoVAZ, tovarni, kjer izdelujejo popularno Lado.

Nihče pa se po obsegu poslov ne more primerjati z Nemci. Samo v lanskem letu je menjava med državama znašala 107 milijard dolarjev. Nafto in plin Rusi zamenjajo in tako dobijo prepotrebne nemške stroje, vlake in kemikalije, pa tudi avtomobile ter medicinske pripomočke. Brez BASFovih kemikalij recimo, bi imela ruska naftna industrija obilico težav. A kljub živahnemu trgovanju z vzhodom je Rusija za Nemčijo vendarle šele enajsti zunanjetrgovinski partner in Putinova napoved, da se sankcije zahodu utegnejo vrniti kot bumerang, verjetno ne drži. Rusi na zahod, poleg nafte in plina prodajo le še vodko, te pa je na svetovnem trgu v izobilju.

Še prejšnji teden je nemški energetski gigant RWE napovedoval prodajo svoje naftne podružnice četrtemu najbogatejšemu Rusu Mihajlu Fridmanu, gospodarstveniku iz Putinovega kroga za neverjetnih 7 milijard dolarjev. Po včerajšnji odločitvi evropskih voditeljev, da na seznam nezaželenih Rusov v Evropi uvrstijo tudi tajkune, se kaj hitro utegne zgoditi, da bi Fridman ostal brez nemškega podjetja, pa tudi brez denarja za njegov nakup.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>