Putinov plinski poker

Rusija je z včerajšnjim Krimskim referendumom iz steklenice spustila duha hladne vojne. A po vojaškem posegu v Zakavkazju izpred let in kratkotrajni vojaški avanturi v Gruziji, utegne Putinu tokrat, v tretje spodleteti. Evropa, naveličana nenehnih groženj nekdanje velesile, ki je več kot pol stoletja krojila usodo vzhodne polovice kontinenta, se po pomoč, kot tolikokrat prej, ponovno obrača na zahod.

Medtem ko Bruselj in Washington premlevata sankciji, ki bosta v prvi fazi naprejeni proti Putinovi kamarili, kot sta na primer prepoved izdaje vizumov ali zamrznitev bančnih računov, je iz Moskve že slišati zapiranje plinskih ventilov. Postarano Rusko gospodarstvo, ki na svetovnih trgih že desetletje ne igra pomembne vloge in padajoči rubelj Putinu pač ne omogočata drugačnega odgovora. Rusija se v sporu z Zahodom ponovno zanaša na energetsko karto, ki jo trdno drži v rokah že od izbruha Ukrajinske krize. Ko je Evropska unija zapustila pogajanja s Kijevom in se je tedanji predsednik Janukovič po pomoč obrnil na velikega brata, so Rusi Ukrajince skušali pridobiti na svojo stran z milijardo dolarjev in znižanjem cene Gazpromovega plina. A za obubožano Ukrajno je obljuba očitno prišla prepozno in na Majdanu se je zgodila zgodovina.

Plinski poker, ki ga je Putin že večkrat uspešno odigral, ga utegne tokrat pogubiti. Da Evropa zdaj igra z novim asom, je bilo jasno takoj, ko so Nemški politiki Gerhardu Shroederju, nekdanjemu social-demokratskemu kanclerju, ki si je, po izgubljenih volitvah, službo našel kar pri razvpitem energetksem gigantu Gazpromu, zabičali, naj utihne. In medtem ko je Bolgarski premier prejšnji teden miril zaskrbljeni parlament, češ nakopičene zaloge državi zadoščajo za dva meseca, so se Slovaki, Poljaki, Madžari in Čehi organizirali po svoje. Ameriški kongres so prejšnji teden družno pozvali, naj čimprej odobri izvoz ameriškega plina na Staro celino. Pristanek Washingtona nestrpno pričakujejo tudi Litvanci, ki v Baltiškem morju zaključujejo gradnjo plinskega terminala. Ta jim bo omogočil, da se bodo končno otresli odvisnosti od zemeljskega plina, ki v njihovo državo priteka po nekdanjih sovjetskih cevovodih. As v rokavu mogoče sploh ni vreden toliko, kot bi si Moskva želela.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>