Putinova prekratka palica

Ukrajinska kriza po dveh desetletjih obetavnega sodelovanja ponovno sooča nekdanja rivala. A medtem ko rožljanje z orožjem na Krimu oživlja davno pozabljene podobe Sovjetske real-politike do svojih sosedov, se besede Ameriškega predsednika Obame, ki je Putinu mesto našel na napačni strani zgodovine, vse bolj spreminjajo v resničnost.

Rusija našega časa se, tehnološkemu razvoju navkljub, v pretežni meri še vedno zanaša na svoja naravna bogastva. Energetska velesila, ki se hrani z nafto in plinom, z njima si je zadnja leta lahko zagotavljala vse, od vdanosti sosednjih držav, do hitrega razvoja vojaškega kompleksa, zdaj izgublja tekmo z Američani. Razvoj revolucionarnih tehnologij vrtanja je Združenim državam v slabem desetletju omogočil nasluten razvoj energetskega sektorja in jih iz največje svetovne uvoznice, ki se je morala po črno zlato podati celo v vojno, spremenil v svetovno pridelovalko nafte. Američani so Putina s tehnologijo hidravličnega lomljenja kamnin na tihem prehiteli prav tam, kjer se je zdel najmočnejši. Zdaj se Amerika lahko postavi po robu ne le Venezueli, pač pa tudi prvi energetski velesili in to prav na njenem dvorišču.

Ko je Gazprom v začetku tega tedna napovedal, da bo Ukrajino kaznoval s prekinitvijo dobav svojega poceni plina, do sedaj se je Rusom tak manever vedno obrestoval in jim prinesel zmago za pogajalsko mizo, se tokrat ni izšlo. Na Ukrajinski strani je namreč naletel na Američane, ki imajo zalog plina na pretek. Naključje je hotelo, da so tik pred izbruhom ukrajinske krize ameriški naftarji, prvič po več kot pol stoletja, administracijo že zaprosili za izvoz plina v Evropo. Še več, prvi tankerji naj bi na staro celino pripluli že prihodnje leto, s seboj pa ne bodo pripeljali le utekočinjenega plina, pač pa tudi konec Ruske energetske prevlade. Putin s korenčki nikoli ni znal, zdaj se zdi, da postaja njegova palica zmeraj krajša.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 1

 1. haapy yack says:

  hajlili
  Ja to je mit. V zadnjih desetletjih je ta mit vse bolj oprt na
  dve dodatni veliki laži. Prva je, da so ogljikovodiki – naftna,
  naravni plin in premog – fosilnega oziroma biogeničnega iz-
  vora in da so pred stotinami milijonov let nastali iz ostankov
  dinozavrov in alg. Druga, ki naj bi podkrepila zahtevo po ne-
  nehnem zmanjševanju porabe ogljikovodikovih virov energi-
  je, pa je mit o
  globalnem segrevanju
  hajlo
  .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>