Konec krize se kar še odmika

V zadnji napovedi je Mednarodni denarni sklad ubral bolj optimističen ton in zvišal oceno letošnje gospodarske rasti na obetavnih 3,6%, a pomirjujoči glasovi iz Washingtona očitno niso prepričali nikogar. Ko so sredi tedna z druge strani sveta prispele slabe novice o kitajskem indeksu industrijske proizvodnje, ta je poleg gibanja ameriških državnih obveznic zdaj verjetno najbolj pomembno merilo stanja svetovnega gospodarstva, je bilo to očitno dovolj za preplah. Po šestih mesecih okrevanja so Kitajci ponovno zabeležili padec in s tem se skorajšnji konec velike gospodarske krize še kar odmika.

Že dlje časa se vsepovsod govori o okrevanju, ki ga pravzaprav ni, o tehnološkem razcvetu, ki ne prinaša dobičkov in o obetavnih trgih tretjega sveta, ki v resnici razcveta nikoli niso doživeli. Od tam vedno pogosteje prihajajo poročila o politični nestabilnosti ter korupciji in konec tedna jih je bil dovollj, da so se v investitorjih očitno začeli zbujati stari strahovi. Politično nestabilno Turčijo in omahujočo Argentino so vlagatelji konec tedna trumoma zapuščali in umikali svoje naložbe, obenem pa je zdrsnilo še na Wall Streetu. Ta je samo v petek zabeležil dvoodstotno izgubo vseh pomembnih indeksov. Z gospodarskimi napovedmi je očitno nekaj narobe. V nasprotju s pričakovanji gospodarske rasti, ki navadno dvignejo vrednost delnic, je zacvetela le prodaja z ameriškimi obveznicami, okrepilo pa se je celo zlato, jasen znak, da investitorji iščejo načine za ohranitev svojih portfeljev.

Govorice o napihovanju balona na Wall Streetu enostavno ne potihnejo. In medtem ko nekateri še zmeraj obetavno govorijo o tehnoloških naložbah, drugi že bežijo z borze. Največje svetovne korporacije, ki si ob gospodarskem zagonu prve odrežejo kos pogače, očitno zadržujejo dih. Globalni giganti, tako poročilo tega tedna, na svojih računih v gotovini trenutno hranijo kar 7 tisoč milijard ameriških dolarjev, kar je enkrat več, kot so jih imeli še pred desetletjem. Petkova grožnja je marsikomu pokvarila vikend, le upamo lahko, da ne tudi slovenskemu finančnemu ministru. Prav takrat se je namreč mudil v svetovnih finančnih prestolnicah in skušal prodati za poldrugo milijardo slovenskih obveznic. Kakšno tveganje predstavljajo, bodo kmalu pokazale njihove obresti.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>