Topla greda nad Američane

Več kot polovica, skupaj 187 milijonov prebivalcev ZDA, se v teh dneh spopada s polarnim mrazom, ki je bržkone posledica krčenja ledenega pokrova na severnem tečaju. Po katastrofalni suši in poplavah, ki so poleti prizadele osrednje dele ZDA, ter divjanju gozdnih požarov, ki so pustošili ob Zahodni obali, se država zdaj že v tretje sooča s katastrofanimi posledicami podnebnih sprememb. Čeprav so znanstveniki že dlje časa napovedovali, da bodo izjemni vremenski pojavi vedno pogostejši, so se zdaj, ironično, znesli prav nad Američani, ki so leta živeli v zanikanju pojavov tople grede. Kako je mogoče, da so višjim temperaturam in pogostnosti katastrof navkljub, izjemni vremenski pojavi Američane tako presenetili.

Del odgovora razkriva analiza neodvisne organizacije, ki preučuje ameriške medije. Po najnovejših podatkih Fairness and accuracy in reporting, so ameriške nacionalne medijske hiše v prvih devetih mesecih lanskega leta objavile kar 450 poročil o izjemnih vremenskih pojavih v državi. A njihovi članki, od tistih, ko so poročali o poplavah, gozdnih požarih in katastrofalni suši, kot tudi v poročilih o tornadih in vročinskih valovih, so vztrajno zanikali kakršnokoli povezavo s podnebnimi spremembami. Samo v šestnajstih oziroma v 4% vseh poročil so avtorji navedli, da so izjemni vremenski pojavi lahko posledica segrevanja zemeljskega ozračja.

Le na prvi pogled je presenetljivo, da v državi, v kateri mediji tako pogosto citirajo ustavno pravico do svobode govora, novinarji molčijo o podnebnih spremembah. Po podatkih neodvisnih virov je za dve tretjini izpustov toplogrednih plinov odgovornih le peščica podjetij, med katerimi so predvsem ameriški energetski velikani, Exxon, Chevron, pa tudi BP ali Shell, katerih delnice so med najpriljubljenejšimi investicijami Wall Streeta. Od tam je le še korak do ameriških medijskih hiš, katerih lastniški deleži so po pravilu v rokah istih investitorjev. Industrija energentov, ki mesečno obrača na stotine milijard dolarjev, z medijsko podobo očitno nima težav.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Komentarji: 2

  1. jin says:

    Hm, zgleda ravno obratno. Zdaj bo še manj ljudi verjelo v globalno segrevanje. In nič niso mediji pri tem krivi.

  2. Ali.G says:

    ha ha ha Zemlja se ohlaja. ha ha ha Dobro so vas nategnili ofce s toplo gredo. ha ha ha Seveda da delnice EXXONA rastejo, če je pa vedno bolj mraz. ha ha ha To je dobra naložba ne pa ta fotovoltaika, ki onesnažuje planet in brez subvencij ne more nič. ha ha ha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>