Nova tehnološka zvezda – Bitcoin?

Letošnjega leta si ne bomo zapomnili po izumih, ki bi spremenili svet. Še celo kulturi appov, medijskim poskusom navkljub, ni uspel veliki met, a v iztekajočem letu je na tehnološkem nebu vendarle zasijala zvezda, Bitcoin. Na prvi pogled nepomemben programček za medmrežno poslovanje je postal letošnji hit.

Zasnovan ob izbruhu gospodarske krize, je lani ob takem času veljal še pičlih 10 evrov, nato pa si je iz obrobnih spletnih prodajaln utrl pot v mainstream. Ko je spomladi dosegel tisočaka, je zaznamoval letošnje leto in čeprav finančniki ob taki volatilnosti navadno zmajujejo z glavo, so bili doslej do spletne valute precej prizanesljivi, še zlasti, ker za njim ne stoji nacionalna banka, pač pa omrežje torrentov. Veliko bolj grozeče so bile, v primerjavi s finančnimi regulatorji, zadnje odločitve nekaterih vlad, da omejijo trgovanje, saj naj bi Bitcoinov nereguliran trg omogočal pranje denarja. Sume o kriminalnem ozadju je podkrepilo zaprtje Svilene ceste, spletnega omrežja, s katerim je bilo mogoče trgovati z zdravili in drogami. Edino plačilno sredstvo je bil seveda bittorrent.

A bolj kot sumi o temačnem ozadju nove valute, Bitcoinu škodujejo omejitve v trgovanju. Potem ko je Kitajska vlada domačim bankam prepovedala transakcije in mu priprla vrata na najbolj obetavni spletni trg, ostaja največja pomanjkljivost Bitcoina dejanska kupna moč. Večina trgovcev ga ne sprejema, celotna vrednost transakcij pa je trenutno ocenjena na slabih osem milijard evrov ali le malo več, kot je od osamosvojitve zahteval naš bančni sistem. Za primerjavo, dnevno se na valutnih trgih po svetu obrne okrog štiri tisoč milijard evrov, torej je Bitcoinov delež le kaplja v morju. Kljub temu bi ga bilo preuranjeno odpisati kot še eno od tehnoloških puhlic, ki so neslavno končale na smetišču zgodovine. Od letošnjega avgusta pri regulatorju finančnih trgov v New Yorku menda čaka prvih dvaindvajset finančnih investitorjev, ki bi v svojem portfelju radi imeli tudi Bitcoine.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>