Nov pok je neizbežen

Ameriški ekonomisti so pred dnevi znižali svoje napovedi za zadnje četrtletje, evroobmočje omahuje na robu recesije, kitajska industrija beleži nižjo rast od pričakovane. Napovedi gospodarske prihodnosti niso nič kaj rožnate, zato toliko bolj bode v oči živahnost pri barantanju z delnicami tehnoloških podjetij.

Nasdaq, ki v največji meri odraža živahnost investitorjev v Silicijevi dolini, je od borznega zloma pred petimi leti pridobil že 150% in le še malo mu manjka do vrednosti 4.000 točk. Poznavalci zmajujejo z glavami in se sprašujejo, ali se na Wall Streetu ponovno napihuje balon, ki utegne vsak trenutek počiti in za sabo ponovno potegniti svetovno gospodarstvo?

Ko je Nasdaq zadnjič segel v višave, se je končalo precej klavrno. Potem ko so se konec devetdesetih na obeh straneh Atlantika razcveteli internetni biznisi, ki so z združitvami in javnimi ponudbami v nekaj mesecih pospravili na stotine milijard, je prišla ura resnice. Precenjene platforme, ki niso prinašale obljubljenega denarja, so propadale ena za drugo, vera investitorjev v dot-come pa se je klavrno sesula v prah. Ali sedaj kulturo appov in socialnih omrežij čaka ista usoda?

Mnogi prikimavajo in po debaklu s Facebookom s prstom kažejo na Twitter, ki je v zadnjih nekaj tednih, odkar kotira na borzi, pridobil že 60%. Trgovanje s start-upi, ki v nekaj mesecih dosežejo na milijone uporabnikov in obljubljajo velikanske dobičke, je v polnem razmahu. Samo v tretjem četrtletju je bilo za nakupe tehnoloških podjetij, ki upravljajo s socialnimi omrežji, vloženih 71 milijard dolarjev. Njihovo vrednost pa določa nečimrna statistika, ki upošteva število klikov, ne pa realne možnosti, da bodo ta podjetja res kdaj prinašala dobiček. Pohlep spet, z roko v roki s tehnologijo, ubira isto pot kot pred poldrugim desetletjem. Nov pok je očitno neizbežen.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 3

 1. marjon says:

  Ja kaj, naj pa sploh naredim?
  Bom trato v vrt spremenil!
  Ljudje rabimo kaj več, kot pa nasdaq pada, nikej pada, vse pada!
  Rabimo uporabne nasvete, kako naprej, da bomo preživeli.

 2. Manca says:

  Nov pok se že dogaja – v Sloveniji!!!!

 3. Miha M. says:

  Od tehnološkega balona se nahajamo še zelo daleč. Že pri primerjavi vrednosti: primerjava z vrednostjo izpred 14 let ni najbolj pravilna saj ni upoštevano vmesno obdobje. Potem so tu še vsi kazalci, ki so daleč od tistih rekordnih (nekateri celo kažejo na podcenjenost tehnoloških delnic) in nam do teh vrednosti manjka še par sto procentov rasti v relativno kratkem obdobju. Če bi bil Nasdaq trenutno nekje okoli 10 tisoč točk, bi lahko govorili o balonu. Tudi gibanje indeksa ne ustreza tistemu, kot pri balonu. Primer gibanja, ki kaže na balon, lahko vidiš pri BitCoinu, ki ga spremlja tudi pretirano navdušenje investitorjev. Lahko pa naprimer zraste do konca leta celo nad 2000$ ali več, preden poči.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>