Slovenija v čakalnici

Čakalnic smo Slovenci že vajeni. Čakali smo na razpad Jugoslavije, na Evropo, pa na šengen, pa na euro, nazadnje nam je uspelo še celo v OECD. In ko smo končno pristali v ekskluzivnem klubu in je že kazalo, da je čakanja enkrat za vselej konec, se je zalomilo. Zdaj spet čakamo, tokrat na diagnozo vrzeli, ki bo zazijala v naših denarnicah.

Medtem ko mediji znova poročajo o naših bančnih težavah, slabih terjatev je bilo konec poletja že za osem milijard, iz Nemčije prihajajo sveže novice o tem, da sta zmagovalka volitev in njen oponent v velikem koalicijskem sporazumu dogovorila ključno vprašanje: kdo bo v prihodnji bančni uniji odločal o padlih bankah? Trenutek resnice se približuje z veliko naglico, tudi za Slovenijo. A naše banke pravzaprav niso osamljen primer. Regulator je nedavno razkril, da je v evropskih bančnih bilancah septembra zmanjkalo za sedemdeset milijard evrov. Grške vleče navzdol brezvredni državni dolg, ciprske držijo nad vodo vloge depozitarjev, španske pa goltajo obljubljene evropske milijarde. Bančna zmeda je precejšnja, Slovenija pa ravno dovolj velika za eksperiment, ki se mu pravi stresni test.

Obliž, ki so ga na drugi strani Atlantika odtrgali že v prvem letu krize in z njim očitno povrnili vsaj del zaupanja v bančni sistem, ni pravzaprav nič posebnega. Po treh korakih, oceni bančnega tveganja, ovrednotenju premoženjskega stanja in ugotavljanju, kdo od tistih, ki so si izposodili denar, ga bo sposoben tudi vrniti, se izriše slika, ki pokaže, ali se bo banka obdržala pri življenju. A hudič je seveda skrit v detajlu, ki se mu reče metodologija. Z uporabo različnih modelov in pogojev je mogoče priti do različnih rezultatov, prav takih, kot jih pričakujejo naročniki. In vse prerekanje o modelih, ki jih uporabljajo v Sloveniji, je povsem odveč, šteje le, kdo je teste naročil in s kakšnim namenom. In smo spet na začetku. Enotni reševalni mehanizem, o katerem sanjajo bankirji, sta v preteklih dneh dogovorila Merklova in Gabriel. Tisti, ki bodo prvi segli v denarnico, bodo povedali, kako in kaj. Tokrat iz čakalnice ne bomo odšli z nasmehom, dolg za tistimi, ki ga ne morejo vrniti pa bomo poplačali iz lastnih žepov.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Doma and tagged , , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 2

  1. X-31 says:

    Seveda Slovenci čist po naše spreglejujemo zelo pomembno stvar in se raje spuščamo v neplodna ugibanja in porabljamo predragoceo energijo!!
    Kaj bo s temi, ki NE MOREJO (boje nočejo saj podarjene kredite so poskrili v oaze za slabe čase) vrniti sposojenega? Sami pametnjakoviči in nakladači od jutra do zore a nihče se ne spusti v to jamo/brezno! Ali bodo izšli ti kar tako nekaznovano mimo vseh? Celo kot zmagovalci mi pa bomo vračali pokradeno medtem ko bodo oni nakradeno uživali? Tega še v zgodovini ni bilo. Prvič v Sloveniji pa ravno pri nas.
    Tem, ki NE MOREJO vrnit sposojenega je treba prepovedat doživljensko vsakršno politično ali gospodarsko udejstvovanje! VSAKRŠNO sicer nismo storili ničesar. Vse jim je treba prepovedat in zabranit, uvest totalno kontrolo nad vsakim njihovim korakom, za tp naj ob vseh izgubljenih milijardah sedaj ne bo škoda denarja. Treba jim je dati na znanje, da so odslej manj od človeka. Da so manj od živali. To. Potem pa naj tako živijo.

  2. leban says:

    A, je bil nekdo tem barabam V NAŠEM imenu za poroka , da bomo morali mi vračati ????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>