Zavezani mošnjički

Včerajšnja odločitev ameriškega Feda, da vztraja na dosedanji obrestni meri in nadaljuje s kriznim programom spodbujanja ameriškega gospodarstva, ni bila tokrat nikakršno presenečenje. Ko se je pred tedni v Washingtonu sestala svetovna finančna smetana, je Mednarodni denarni sklad potihem priznal, da je s svetovnim gospodarstvom nekaj hudo narobe. Obeti za naslednji dve leti, ki naj bi nas končno navdali z optimizmom, so vse slabši, napovedi so znižane na 2,9% v prihodnjem in 3,6% v letu 2015, zaupanje javnosti v okrevanje gospodarstva pa je ponovno na psu.

Od druge svetovne vojne dalje je veljalo, da je med recesijo potrebno globoko zajeti sapo in počakati, da nezaupanje mine. Kar spomnite se, kako so ob izbruhu ameriške finančne krize politiki in ekonomisti v en glas zatrjevali, da moramo le stisniti zobe in počakati leto ali dve, pa bo spet vse po starem. A težava z nezaupanjem je, da nikakor noče preč in vse bolj očitno postaja, da gre zdaj za globalni fenomen.

Ko je Associated Press ob robu Washingtonske konference analiziral razpoloženje prebivalstva v desetih največjih svetovnih gospodarstvih, je na dan prišla presenetljivo ostra slika nezaupanja in razočaranja, ki vlada med ljudmi. Tokrat, kot kaže, enostavno ne zaupamo tolikokrat prelomljenim obljubam, razočaranje pa potrjujejo tudi številke. Od izbruha krize smo iz finančnih sistemov po svetu umaknili na stotine milijard delniškega kapitala in obveznic, zdaj pa očitno vsi sedimo na gotovini in se preprosto nočemo več ločiti od nje. Še celo nizke obrestne mere niso več dovolj za ponovno zadolževanje, raje čakamo in si mislimo svoje. Da, celo Slovenija tokrat ni izjema. V prvi tretjini letošnjega leta so depoziti fizičnih oseb pri tujih bankah presegli 600 milijonov, računi v domačih bankah pa so debelejši za 200 milijonov. Slovenska gospodinjstva naj bi zdaj imela že več kot štiri milijarde gotovine. Se bo našel kdo, ki nas bo prepričal, da razvežemo mošnjičke?

Mimogrede, danes poleg Dneva reformacije praznujemo tudi že pozabljeni Svetovni dan varčevanja.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Doma and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>