Okostnjaki iz slovenskih bank

Med tem ko postaja jasno, da Evropska Komisija proračunoma za prihodnji leti ne bo dala zelene luči in skušamo v zadnjem trenutku popraviti vtis, se za trdno zaprtimi vrati slovenskih bank rojevajo zametki prihodnje bančne unije. Če je verjeti besedam Maria Draghija, predsednika Evropske Centralne banke, gre zdaj zares. V Evropskem parlamentu je obljubil, da bo tokrat »razkadil to meglo, ki leži nad evropskimi bančnimi bilancami« in Slovenija je, kot kaže, prva v vrsti.

V Evropi so že večkrat izvedli stresne teste, a vedno se je ponovila ista zgodba. Svetovalci so prečesali knjige, oblikovale so se rezervacije in politiki so obljubljali, da bo po dokapitalizaciji vse drugače. A namesto očiščenih bilanc in trdnih finančnih inštitucij se je znova in znova pokazalo, da so omare še polne okostnjakov. Po zadnjem debaklu na Cipru in ob bližajoči se nočni mori za evropsko valuto, če padeta Italija in Španija, morebiti celo Francija, je postala trdna bančna unija edini izhod v sili.

Zaradi razkola med severom in jugom lahko monetarni uniji zdaj pomagajo le resna in enotna pravila, ki bodo veljala za vse evropske banke. Če je verjeti Draghijevim obljubam, bo pregled kakovosti sredstev, ki na tihem zdaj poteka v Sloveniji, ob svojem zaključku prihodnje leto pokril 150 evropskih bank. Izsledki naj bi pomagali Evropski bančni agenciji  povrniti zaupanje v evropsko valuto.

Če se vrnemo v Slovenijo, lahko vidimo, kako dramatična utegne postati situacija na evropski periferiji. Oslabitve in rezervacije v naših bankah so samo v prvih sedmih mesecih letos terjale za več kot pol milijarde evrov. A to še ni vse. Že od konca poletja so pri nas neodvisni svetovalci, ki po dolgem in počez prečesavajo bilance in ocenjujejo realno potrebo po dokapitalizaciji. O njihovem delu je znanega le malo, kje se skriva največ okostnjakov pa kaže dejstvo, da je velik poudarek namenjen ocenjevanju vrednosti nepremičnin. Kako globoko bomo davkoplačevalci tokrat segli v žep, pa bodo povedali okostnjaki.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Doma and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>