Merklova tudi v tretje

Nemška predvolilna kampanja, ki se to nedeljo izteka, nam bo poleg obscenosti in nerodnosti verjetno ostala v spominu tudi po vrsti presenetljivih rezultatov meritev javnega mnenja. V zadnjih mesecih so v največji evropski državi izvedli na stotine anket, ki so na glavo postavile mnoga ugibanja o utripu Nemčije po skoraj desetletni vladavini desnosredinske koalicije pod vodstvom priljubljene kanclerke.

Ena od njih je, da vedno več Nemcev, v nasprotju s prebivalci drugih razvitih držav, bolj zaupa voditeljem. Nedavna anketa je pokazala, da kar polovica nemškega elektorata danes verjame, da njihovi politiki zastopajo skupne interese in ne le svojih. Ko je pred šestimi leti, sredi njenega prvega mandata, Merklova izrekla enega od njenih najbolj znamenitih stavkov: »Z razbijanjem glave ob zid se nič ne doseže, na koncu zid zmeraj zmaga«, je politikom zaupala le malo več kot tretjina Nemcev. A sposobnost, da si pridobi zaupanje, je pri Merklovi očitno še veliko večja, kot bi si želeli njeni politični nasprotniki.

Nemška mladina, ki naj bi po prepričanju večine analitikov srce nosila na levi, se je izkazala kot njena presenetljiva zaveznica. Na nedavni simulaciji volitev med mladinimi od 14. do 18. leta, torej med prihodnjimi volilci, se je desnica presenetljivo dobro odrezala. S 36% je strankarska unija Merklove pometla s socialnimi demokrati, ki so uspeli zbrati borih 24%. Ob zadnjih poskusnih volitvah, pred štirimi leti, je njena stranka pristala šele na tretjem mestu, za SPD in Zelenimi. Da je zaušnica mladih levici letos še bolj boleča, sta pokazali tudi glavni področji, s katerima je Merklova prepričala bodoče volivce: izobraževanje in varstvo okolja, doslej glavni oporišči levice in zelenih.

Ankete, takšne ali drugačne, seveda ne bodo odločale o tem, kdo bo Nemčiji vladal v naslednjih letih, veliko pa vendarle povedo o tem, kako bodo vladali Nemci. Vse manj jih je namreč, tako predvolilna merjenja javnega mnenja, ki verjamejo v združeno Evropo, še manj pa jih zaupa v evropske inštitucije. Komaj tretjina jih verjame Evropski Komisiji, medtem ko najbolj zaupanja vredna inštitucija v očeh Nemcev postaja Zvezno ustavno sodišče, ki zadnja leta z vnemo preučuje vse evropske sporazume,  ki bi utegnili poseči v suverenost in osiromašiti nemško javno blagajno. Če bo Merklova ostala na čelu največje Evropske države, verjetno ne bo presenečenje, presenetljiva pa utegnejo postati njena povolilna evropska izhodišča.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>