Predvolilno zrno resnice

Nemška kanclerka velja za vneto zagovornico politike zategovanja pasu v Evropi. Zato je toliko bolj presenetljivo, da ji je opozicijski prvak in izzivalec na bližajočih se parlamentarnih volitvah Peer Steinbrueck v nedeljskem intervjuju poočital, da pred davkoplačevalci skriva prihodnje stroške vzdrževanja skupne valute.

Merklova, ki se ji na septembrskih volitvah obeta tretja zmaga, se zdi zadnja, ki bi ji lahko očitali razsipnost v evroobmočju. Od izbruha dolžniške krize se je krčevito upirala vsem poskusom, od evroobveznic, do avtomatizmov pri pokrivanju dolgov, da bi se države, ki so se znašle na robu, polastile nemške javne blagajne. Na to karto igra tudi v tokratni predvolilni tekmi, ki jo je začela z odločnim nagovorom, češ, odločiti se bo treba, ali bo Nemčija »nadaljevala sedanjo uspešno pot  navzgor, ali pa bo, pod social-demokratsko-zeleno koalicijo, začela drseti navzdol«. Kam je Steinbrueck torej meril s svojo nedeljsko provokacijo? Eni trdijo, da je opozicijski kandidat na ta način zgolj hotel razburkati omledno predvolilno vzdušje, ki ga spretno izkorišča predvsem vladajoča stran, drugi s prstom kažejo na Grčijo in ponovni odpis njenih dolgov, tretji, najbolj skrivnostni, pa namigujejo, da utegne po nemških volitvah marsikaj presenetiti.  Res je, da se Evropska komisija, tako kot pri lanskih, francoskih volitvah, tudi tokrat skuša držati čimbolj ob strani, administracija pa v času pred volitvami marsikatero težavo pomete pod preprogo. Steinbrueckov namig vsekakor buri domišljijo. Se stroški, ki naj bi jih Merklova skrivala pred davkoplačevalci, nanašajo na majhno članico unije v težavah, ali pa gre za eno od večjih držav, ki bi dejansko lahko omajala evroobmočje, bodo res tako zanemarljivi, da jih v predvolivnem ozračju ni modro niti omenjati, ali pa bi lahko pomenili večjo težavo za nemško blagajno?

Iluzija o omejeni odgovornosti v Uniji, v katero nemške volivce tako vneto prepričuje Merklova, bi se po Steinbrueckovih besedah lahko razblinila že celo pred volitvami. Zadnji podatki o razmerah v evroobmočju temu pritrjujejo. Javni dolg petih članic evroobmočja že presega 100% bruto nacionalnega dohodka. Za vodilno Grčijo s 160% dolgom obveznosti že več let poravnava Unija, na drugem mestu pa se je s 130% znašla Italija, ki se s trojko še ni srečala. Skupni dolg sedemnajsterice se je v prvem četrtletju letošnjega leta povečal za 450 milijard evrov in samo dve državi sta ga v tem času uspeli zmanjšati, Nemčija in Estonija. Morebiti pa je v Steinbrueckovih besedah vendarle zrno resnice.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 4

 1. Sik says:

  Merklova je trenutna in bo tudi naslednja mandatarka Nemčije.

 2. jin says:

  Če pade Italija, bo cel hudič.

  • Afnogunc says:

   Italija je notranje zadolžena, zato ne rabi zunanje pomoči. Pri nas pa je obratno.
   Italija je ena najbolj gospodarsko razvitih držav z visoko dodano vrednostjo proizvodov. Pri nas pa gospodarstvo nazaduje (statistika o povečanem izvozu temelji na tem, da domači trg nazaduje in ne plačuje) in imamo dodano vrednost ki je sramotna za Evropo. Dejstvo v tej povezavi, da imamo nadpovprečno “izobraženo” prebivalstvo govori, da naše izobraževanje ni vredno počenega groša.

 3. Lorax Lorax says:

  Verjetnost, da bo Merklova ponovna nemška mandatarka, je velika, vsekakor večja od tveganja, da bo Italija, ustranovna članica Unije, kmalu potrebovala pomoč.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>