Ciper ali tek na dolge proge

Menda ni nihče pričakoval, da se bodo Ciprske težave končale s prihodom trojke. Nasprotno, vse kaže, da bodo oblastniki nekdanjega raja vzhodnega Sredozemlja, za evropsko pomoč pretekli še veliko krogov, ovire pa bodo zmeraj višje.

Izkušnje, ki so si jih reševalci zadnja leta nabirali v drugih nasedlih državah evroobmočja, se spreminjajo v nočno moro Ciprske vlade. Potem ko so evropski izvedenci prejšnji mesec pregledali tamkajšnji sistem preprečevanja pranja denarja, mimogrede, prav očitki o zatiskanju oči pred sumljivimi transakcijami in poročila o množičnih utajah davka so nemško javnost obrnili proti skorajda že dogovorjeni pomoči, so rezultati pokazali klavrno sliko. Otoške banke, tako poročilo, »niso prepoznavale značaja računov, niso bile seznanjene s posli imetnikov in niso ustrezno ocenile vzorcev in velikostnega reda transakcij«. Pri več kot dveh tretjinah računov so evropski revizorji naleteli na »nejasna lastniška razmerja«, medtem ko so banke zbrale ustrezne informacije le o slabi desetini imenikov bančnih vlog. Za razliko od ciprskih uradnikov na uradu za preprečevanje pranja denarja, ki so v celotnem letu 2011 zabeležili le eno samo sumljivo transakcijo, so jih trojkini revizorji v dveh tednih odkrili nekaj deset.

Odkrite sistemske napake v nadzornem sistemu bank bodo Ciprčani zdaj drago plačali. Po navedbah Evropske komisije jih morajo najprej odpraviti, šele nato se bodo dokopali do dogovorjenih desetih milijard, ki jih bodo držale nad vodo v naslednjih mesecih. Če je soditi po tem krogu, bo Ciper, za razliko od Grčije, Irske ali Portugalske prisiljen teči hitreje, skakati pa višje in dlje.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Komentarji: 3

  1. klotilda says:

    Pri nas pa nekateri grozno hrepenijo po družbi trojke. Misliš, da imajo res dovolj kondicije za tek in skakanje čez ovire?

  2. jin says:

    Le še ena uničena država

  3. Binebone says:

    Ugleden ciperski dnevnik Filelftheros je odkril, da je ciperski predsednik Nikos Anastasiades ‘opozoril’ svoje bližnje prijatelje na to kaj se pripravlaj tako, da so svoj denar lahko prenesli v tujino. O tem ni rekel niti besede svojemu ciperskemu narodu katerega v (teoriji) moral zastopati. Torej preko celega sveta postaja svet še bolj reven in tisti, ki to do predkratkim niso bili, sedaj z veliko brzino postajajo. Obstaj še veliko ljudi, ki niso reveži in niti ne superbogati. Oni so sedaj na nišanu v naslednji fazi masovnega tlačenja ljudi. To je razlog zato kar se je zgodilo na Cipru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>