Slavna zgodovina Nove KBM

Tisti, ki so v teh dneh glasno zatrjevali, da slovenske in ciprske banke nimajo nič skupnega, se bodo morali ugrizniti v jezik. Bonitetna hiša Moody’s je danes znižala svojo dolgoročno oceno Nove KBM. Nedavno  podržavljena banka si je prislužila Caa2, z negativnimi obeti. To je ocena, s kakršno se je še prejšnji teden ponašala vrsta ciprskih bank, med drugim tudi razvpita Bank of Cyprus.

Naj se ob tem trenutku spomnimo slavne zgodovine Nove KBM. Po uspešno izvedeni privatizaciji leta 2008 ji je švedska družba East Capital oktobra podelila nagrado za najuspešnejšo prvo ponudbo delnic javnosti (IPO). Istega leta si je prislužila tudi nagrado angleške revije The Banker, ki jo izdaja ugledni časopis Financial Times. Na podlagi »odličnih rezultatov poslovanja v letu 2007 ter strateških načrtov, ki so si jih zadali za prihajajoče petletno obdobje«, to se je ravnokar izteklo, si je Nova KBM prislužila naslov banke leta. Ne nazadnje, aprila 2010 so slovenski novinarji in uredniki tedanjega predsednika uprave imenovali za najboljšega finančnika leta. Je temu še kaj dodati?

Kakovost Nove KBM je z novo oceno označena kot borna, z zelo visoko ocenjenim kreditnim tveganjem. Še pred dobrim tednom dni so njeni predstavniki zagotavljali, da je »varna, solventna in dobro likvidna«, današnjo oceno pa pojasnjujejo s potrebo po svežem kapitalu za vzdrževanje kapitalske ustreznosti, v skladu s smernicami Evropskega bančnega organa. Odveč je pripomniti, da je bila Nova KBM lani med tistimi štirimi bankami, ki niso zadostile evropskim zahtevam za kapitalsko ustreznost. Takrat se je znašla v družbi obeh problematičnih Ciprskih bank in ene italijanske. Vsaka podobnost s Ciprom je torej zgolj naključna.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Doma and tagged , , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 2

  1. klotilda says:

    Saj bi se človek smejal, če ne bi bilo tako – okisano.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>