Ciprska komedija

Da so razmere na Cipru zašle v komične vode, je danes dokazal nadškof Chrysostomos. Po sestanku s predsednikom Anastasiadisem je ta, najvišji cerkveni dostojanstvenik Ciprske pravoslavne cerkve izjavil, da je »celotno cerkveno premoženje na voljo državi….da se lahko postavimo na lastne noge in ne stojimo več na tujih.« Tamkajšnja pravoslavna cerkev je večinski lastnik tretje največje banke, a glede na luknjo, ki zija v ciprskem bančnem sektorju, njeno bogastvo gotovo ne bi zadoščalo za poplačilo bančnih vlog.

Potem, ko je parlament včeraj soglasno zavrnil predlog razvpite obdavčitve bančnih vlog, ki je bil usklajen s Trojko, se ciprski finančni minister danes mudi v Moskvi. Sestanek ima z Ruskim finančnim  ministrom, na njem pa naj bi, poleg podaljšanja 2,5 milijarde evrov posojila, ki naj bi že bil dogovorjen, izprosil še dodatnih 5 milijard, s katerimi bi namesto evropskih sredstev, zagotovili likvidnost v bančnem sistemu. Dogovor za enkrat še ni obrodil sadov.

Da je zmešnjava še večja, se v Moskvi istočasno mudi tudi ciprski minister za energetiko. Čeprav naj bi bil, po besedah vladnih predstavnikov, njegov današnji obisk na tamkajšnjem turističnem sejmu popolno naključje, ciprska vlada očitno Rusom, v zameno za finančno pomoč, zdaj ponuja zemeljski plin. Plinska polja, ki so jih pred časom odkrili v mejnem območju z Izraelom, pa imajo veliko pomanjkljivost. Gre zgolj za zaloge, katerih izkoriščanje bi zahtevalo dodatna sredstva, ki jih ob padajočih cenah in presežkih tega energenta verjetno nimajo niti Ruski plinski mogotci. Tako bo Ciprčanom na koncu verjetno vendarle ostalo le to, da ponovijo glasovanje in sporni davek potrdijo v parlamentu.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>