Kdor visoko leta…

Ko so se Francozi pred slabim letom končno otresli Sarkozyja in je vodenje države prevzel Hollande, je vse kazalo, da so politiki zatiskanja pasu v Evropi šteti dnevi. Francija, z njo pa tudi zadolženi jug celine, je s Hollandom končno dobila spodobnega voditelja, ki naj bi se zoperstavil sebičnemu severu z nemško kanclerko na čelu.

A up levice in goreč zagovornik grškega obstanka v evru, se je v desetih mesecih, kolikor vlada, iz zmagovalca spremenil v poraženca. V vsej francoski zgodovini mu menda ni para v tem, kako hitro je zapravil simpatije volivcev. Javnomnenjske ankete, ki so mu takoj po izvolitvi namenile dobrih 60%, so splahnele na tretjino, padcu priljubljenosti pa kar ni videti konca in kmalu lahko konča pri 20%, kolikor je imel v svojem najslabšem obdobju Sarkozy.

Še v predvolivnem času je filozof Pascal Bruckner stanje v drugi največji evropski ekonomiji opisal takole: »Največja francoska stranka je stranka strahu. Francoze je strah sveta, je strah drugih, predvsem pa jih je strah samih sebe.« Njegove besede postajajo preroške. Delež industrije v francoskem gospodarstvu, ki se zmanjšuje iz leta v leto, je z 18% leta 2000 padel pod 12%, kar je celo slabše od Italije. Javni sektor po drugi strani, s 57% bruto nacionalnega dohodka presega vse primerjave, celo s Švedsko. Kar 22% zaposlenih Francozov dobiva plačo iz proračuna.

Hollande, mnogi so ga pred volitvami videli kot preračunljivega taktika, ki mu bo z manevriranjem med priviligiranimi sloji francoske družbe uspelo reformirati nekonkurenčno državo, ki se vedno bolj utaplja v dolgovih, zdaj dvigajo roke. Medtem je nezaposlenih že več  kot 11% prebivalcev. Najbolj zaskrbljujoče je, da med njimi niso več le potomci priseljencev, pač pa vedno več mladih, izobraženih Francozov, ki v Hollandu vidijo le še figuro iz nekega drugega časa.

 

 

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>