Po volitvah brezvladje

»Ne bodo mogli vladati, z menoj ali brez mene«, je včeraj novinarjem z zadoščenjem dejal edini zmagovalec italijanskih volitev, antipolitik Beppo Grillo, ter dodal,  da morebitna velika koalicija med poražencema, Berlusconijem in Bersanijem ne bo zdržala niti šest mesecev. Rimski časopis Messaggero pa je prve volivne rezultate v naši soseščini pospremil z naslovom: Zmagovalec je brezvladje.

Grillo je pošteno premešal Italijanske politične karte.  Ne samo, da je njegovo gibanje petih zvezd povsem ponižalo politični establishment, saj je med vsemi itaijanskimi strankami Beppo dobil največ glasov. Poraz je še toliko bolj uničujoč, ker se je tehničnemu premierju Montiju, na katerega je stavila levica in ki ga je italijanska politika, s soglasjem finančnih trgov,  pred letom postavila za prehodnega mandatarja, komaj uspelo zriniti v palament, kjer s vojimi desetimi odstotki ne šteje kaj dosti.  Ta ostaja po preštetih glasovih povsem razdvojen. Z Bersanijevo pičlo večino v spodnjem domu in Berlusconijevo pirovo zmago v senatu večni italijanski politiki ostajajo praznih rok, medtem pa jim Grillo že žuga s ponovnimi volitvami, češ, ni čas, da bi govorili o zavezništvih… politični sistem je že mrtev.

In medtem, ko analitiki preigravajo najbolj neverjetne možnosti, od velike koalicije med levico in desnico, do Grillovega morebitnega sodelovanja v Bersanijevi vladi, so se finančni trgi že odzvali na prihodnje brezvladje. Italijanske borze so v rdečem, največ pa so izgubile banke. Verjetno najboljši komentar trenutnih razmer po volitvah verjetno prihaja iz ust nemškega finančnega ministra  Wolfganga Schaeubleja, ki je včeraj resignirano zaključil: To je demokracija.

 

 

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Komentarji: 1

  1. klotilda says:

    Schaeuble bi lahko rekel – to je demokretenija. Ker on tega verjetno ne more reči – pa jaz lahko.
    Se bo pri nas, ko/če bodo predčasne volitve zgodilo kaj drugega?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>