Pepe, italijanski tsunami

Če bi štela udeležba na predvolilnih shodih, bi italijanske volitve gladko dobil Pepe. V petek zvečer, tik pred začetkom predvolilnega molka, je Beppe Grillo, komedijant in voditelj gibanja proti političnemu establišmentu, postregel s prvovrstnim spektaklom. Na rimskih ulicah je uspel zbrati nepregledno množico privržencev in kampanjo, ki jo je vodil pod naslovom Tsunami tour in v kateri se ni manjkalo zmerljivk na račun skorumpirane politične oligarhije, okronal z bleščečo zmago. Njegovo zborovanje, ki naj bi se ga udeležilo skoraj milijon Italijanov, je medijsko zasenčilo celoten politični vrh, z Berlusconijem na čelu.

Ko se bodo v nedeljo in ponedeljek Italijani podali na volitve, se bo Pepe končno pomeril z osovraženo elito. A tokrat to ne bo več boj z mlini na veter, kot je to veljalo doslej. Zadnja merjenja predvolilnega razpoloženja kažejo na tesen izid in nepričakovane obrate. V četrtek je bilo med 47 milijoni volivcev neodločenih še skoraj tretjina. Če so ocene pravilne, se jih bo kar pet milijonov odločilo v zadnjem trenutku in prav ti lahko napovedanim zmagovalcem prekrižajo račune.

Vodja levega bloka, Pier Luigi Bersan je, kljub nenadejanemu bankrotu tretje največje italijanske banke v predvolilnem času, po anketah uspel zadržati prednost pred desnim zavezništvom, ki ga pooseblja neuničljivi Berlusconi. Ta se je pet odstotne prednosti svojih nasprotnikov lotil z obetom na vračilo osovraženega davka na nepremičnine, sinoči, na prepolnih rimskih ulicah, pa so se karte spet premešale. Komedijant Pepe lahko v anketah obljubljenih 16 odstotkov, ki so mu že doslej priborile tretje mesto, še izboljša. Sosedje imajo skorumpirane politične elite očitno res dovolj. Kaj bodo na to rekli bankirji, pa bo kmalu pokazal čas.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>