Žaba, ki se je napihovala

Gospodarstvo, ki na leto obrne 18 milijard, v evro območju ne šteje kaj dosti. In ko je dosedanji ciprski premier, v nedeljo bodo na otoku volitve, hotel zaostriti pogajanja s predstavniki trojke, je dobil svareče opozorilo, češ, Ciper ni Grčija.

Sredozemski otok, ki se šibi pod težo bančne krize, je za pomoč zaprosil pred osmimi meseci, ko so se Grške oblasti dogovorile o delnem odpisu dolgov. Ciprski bankirji, ki so pred tem na debelo špekulirali z brezvrednimi grškimi papirji, so se hudo opekli. V nekajtedenski agoniji so bančnemu sistemu nakopali za deset milijard evrov odpisov, ki jih mora poravnati država. Skupaj z milijardami, ki jih vlada potrebuje za krpanje proračunske luknje, bi Ciper zdaj potreboval 17 milijard, do katerih pa ne more tako zlahka, kot je sprva kazalo. Znesek pomoči bi javni dolg namreč dvignil na vrtoglavih 140% bruto nacionalnega dohodka, preveč za Mednarodni denarni sklad, ki lahko posojila odobrava samo do višine, ko jih je še mogoče odplačati. Tolikšnega dolga, o tem so si edini vsi, otok nikoli ne bi zmogel sam vrniti.

A sklad ni največja ovira pri reševanju Ciprskih težav. V zadnjih mesecih se namreč krepi tudi odpor v nemški javnosti. Razkritja tamkajšnjega tiska o povezavah ciprskih oligarhij z utajevalci davkov in ubežnem ruskem kapitalu, ki naj bi ga zdaj reševali nemški davkoplačevalci, je dokončno pokopal Ciprske upe, češ, 17 milijard ni nič v primerjavi z 240, kolikor so jih dobili Grki. Ali lahko situacijo zdaj rešijo volitve? Mnogi so prepričani, da bi si opozicija sedanji levičarski vladi z vnetim zagovarjanjem varčevanja v Evropi lažje izposlovala pomoč. Če bodo za to tudi volivci, pa je drugo vprašanje.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>