Kdo bo plačal kosilo?

Če se bo tokratno srečanje evropskih voditeljev v Bruslju res končalo z napovedanim kompromisom, bo britanski premier David Cameron udejanjil angleški pregovor, da zastonjsko kosilo ne obstaja in zabeležil bleščečo zmago severa nad jugom. Predlog proračuna, ki je trenutno na mizi, prvič v 56 letni zgodovini evropskega barantanja predvideva zmanjšanje sredstev, ki bodo na voljo za manj razvite članice unije.

Čeprav evropski proračun, v primerjavi z nacionalnimi, predstavlja finančno malenkost, ima  vsakokratni proračunski sporazum velik simbolni pomen. Dobro namreč opisuje trenutno stanje v uniji, v kateri ima vsaka država en glas, a se njihova teža razlikuje. Kako bi si drugače razložili paradoks, po katerem bodo Britanci, Nizozemci in Avstrijci, z gospodarstvi, ki so med najbolj zdravimi v uniji, ohranili proračunske popuste, Hollande, na čelu Francije, Italije in Španije, ki jih dušijo gospodarske težave in pretresajo škandali, pa ostaja brez sredstev za velike infrastrukturne projekte in praznih rok.

Van Rompuijev kompromisni predlog, ki za naslednjih sedem let zmanjšuje evropska proračunska sredstva z 942 milijard na  908 milijard evrov, dejanska izplačila pa s 993 sedanjih milijard omejuje na največ 960, pove, kdo bo plačal kosilo.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>