Igre brez meja, tokrat na Cipru

Ta teden bo Ciper, namesto težko pričakovane pomoči, dočakal znižanje bonitete. Če je verjeti govoricam, bo Moody’s, ki je mediteranski otok že prejšnji četrtek kaznoval za nečednosti, kmalu sledil še Standard & Poor’s ali Fitch, ali pa kar oba skupaj. Za tamkajšnje obubožane banke, ki se utapljajo v dolgovih, to ne pomeni nič dobrega, nekomu pa vendarle koristi, da zdaj namesto korenčka poje palica.

Potem ko so nemški mediji pred tedni razkrili, da velik del imetnikov Ciprskih bančnih računov izvira iz Rusije, otoške banke pa obenem hranijo milijone, ki so jih utajili grški mogočneži, je prvotni dogovor, o katerem so vsi mislili, da je že sklenjen, padel v vodo. Tudi nemški politiki so potegnili z javnostjo in izrazili dvom v »pravičnost reševanja bančnega sistema, ki se hrani z utajo davkov«. Ciprskemu finančnemu ministru ni preostalo nič drugega, kot da je poskušal rešiti, kar se je rešiti še dalo. V intervjuju v nemškem Spieglu je zatrjeval, češ, doslej »še nihče ni dokazal da je Ciper leglo pranja denarja, vlada pa da si zakriva oči«. A njegove besede so prišle prepozno. Nemško javno mnenje, ki se prej s Ciprom ni niti malo ukvarjalo, je že bilo odločeno: najprej red, potem pomoč in ministrova zagotovila, da se otok »v prihodnosti vidi kot resen finančni center«, so naletela na gluha ušesa.

Če so pred Ciprom zdaj težki časi, pa se zdi, kot da pritisk na prvega evro bolnika, Grčijo, potem ko je parlament sprejel zahtevane ukrepe, popušča. Christine Lagarde, ostra nasprotnica balkanske kulture korupcije in davčnih utaj, spomnimo, prav ona je v Atene prinesla razvpiti disk s seznamom visokoletečih grških davčnih utajevalcev, jo je v današnjem intervjuju za BBC pohvalila z besedami: »rezultati so boljši od pričakovanj«. Igre se zdaj selijo na Ciper.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>