Vaški posebnež se vrača

Ko je pred dvajsetimi leti razpadal bipolarni svet in so Italijani, naveličani korupcije, pometli s staro politično elito, pomnimo, mnogi ugledneži so se takrat znašli za rešetkami ali zbežali pred roko pravice v tujino, je na vrh prišlo mnogo neznanih obrazov. Prvemu med njimi, Vitezu, so bile politične zvezde še posebej naklonjene.

Medijskemu mogotcu Silviu Berlusconiju je delež v večini Italijanskih medijskih hiš, ki mu je po izvolitvi dodal še vpliv na javne medije, dve desetletji zagotavljal mesto v vrhu Italijanske politike. Il Cavaliere je vladal, kot medijski pretkanci to pač počno; všečno, megalomansko, predvsem pa nič kaj tankočutno in zakonito. Da o morali ne izgubljamo besed. Ta mu nikoli ni prinesla zaveznikov, ne doma, še manj pa v tujini, ki je ostajala do tega vaškega posebneža evropske politike vedno zadržana. Nelagodje, s katerim so na zahodu opazovali njegovo poplesavanje po svetovnih političnih odrih verjetno najbolje uteleša komentar Angleške kraljice Elizabete II, ki je na fotografiranju voditeljev srečanja dvajsetih najrazvitejših držav jezno komentirala Vitezovo vzklikanje, češ, ali mora ta človek res vedno povzročati tak kraval.

Italijani bi verjetno še kar prenašali njegove domislice, od razvpitih zabav, do medijskih starlet, ki so se čez noč prelevile v poslušne političarke in obvladovale starce na Kvirinalu. Kulturne razlike, ki so polnile rumene medije in ob katerih bi marsikdo zgolj skomignil z rameni, če bi se Italija zmogla sama spopadati s krizo, ki pretresa svetovni gospodarski red. A se ne. Ko so italijanske obresti lani poletele v nebo in je tretji največji ekonomiji evroobmočja grozilo, da se bo sesedla, je tudi za kulturne razlike zmanjkalo denarja. Il Cavaliere je moral oditi. Tisti, ki posojajo denar, pač nočejo razumeti lenobne sladkosti rekla Dolce far niente. Na čelo države so postavili puščobnega Profesorja in upali na uspeh, Monti pa je pogrnil na celi črti. Bodo razumeli zdaj, če se Berlusconiju slučajno uspe ponovno zavihteti v sedlo?

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>