Brcanje v konzervo

Obupne poskuse reševanja grške krize v evropskih prestolnicah vedno pogosteje opisujejo kot brcanje konzerve po cesti. In medtem, ko finančniki štejejo, koliko časa bodo sredstva iz zadnje, trideset milijard težke tranše Grčijo obdržale nad vodo, so oči analitikov že uperjene v Berlin. Je mogoče, da kljub vztrajnemu zagotavljanju evropskih voditeljev o podpori balkanski članici monetarne unije, konzerva nekoč zleti s ceste?

Več bo jasno, ko se bodo prihodnjo jesen na volitve odpravili Nemci. Če je verjeti trenutnemu razpoloženju, se Angeli Merkel za ponovno izvolitev ni treba bati. Tamkajšnji volivci, tako ocene javnega mnenja, nameravajo očitno nagraditi kanclerkino kljubovanje evroobveznicam in brezmejni solidarnosti med članicami monetarne unije, s tem pa tudi tveganju za razvrednotenje evra. Nedavno opravljene meritve javnega mnenja so med nemškim volivnim telesom sicer ugotovile precejšnje nezaupanje do koalicije, ki trenutno vodi največjo članico evroobmočja, v Bruseljskih koluarjih pomenljivo imenovano tudi Evropska denarnica. Sedemdeset odstotkov volivcev naj bi bilo tako prepričanih, da koalicija zasleduje le lastne interese, medtem ko naj bi bilo takih, ki verjamejo, da brani javni interes, le še 24%. Če k temu dodamo še, da je kar 65% anketiranih na vprašanje, kako se trenutna koalicija spopada z izzivi prihodnosti, odgovorilo s sploh ne oziroma večinoma ne, se njena usoda na prvi pogled zdi zapečatena.

A Merklovi bo nemške volivce očitno vendarle uspelo prepričati s svojim vztrajnim ne Parizu, Madridu in Rimu, ki bi se na vsak način radi dokopali do vzvodov Evropske centralne banke. Kanclerka tako ostaja najpopularnejša oseba iz sveta nemške politike in po nekaterih merjenjih ji prav priljubljenost med volivci, ki se trenutno giblje okrog 70%, zagotavlja ponoven uspeh. V vmesnem času pa se konzerva kotali naprej. Nedavna grška odločitev, da bo deset milijard evrov iz zadnjega paketa pomoči porabila za odkup lastnih obveznic, je med finančniki včeraj naletela na ugoden odmev. Po prvih informacijah so bili grški papirji včeraj ocenjeni na 30% do 40% prvotne vrednosti, evro pa je dosegel najvišjo vrednost v zadnjih šestih tednih. Da konzerva le ostane na cesti.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>