Oblaki na obzorju

Evropski voditelji so vse bolj podobni potnikom na potapljajoči se ladji, ki ji grozi vihar. Medtem ko voda zaliva podpalubje, na obzorju pa se zbirajo črni oblaki, brezglavo tavajo po palubi in mrzlično iščejo kapitana.

V četrtek objavljeni rezultati gospodarskih gibanj v evroobmočju so kot oddaljeno grmenje na obzorju. Največji gospodarstvi, nemško in francosko, sta med julijem in septembrom zrasli za pičlih 0,2 odstotka. Številka, ob kateri se statistiki namuznejo, saj pomeni, da je nekdo pritisnil na prave gumbe in dobil pozitivni rezultat. Evropska ladja ponovno pluje v recesijo. Po krizi leta 2009, ki je šibkejše članice monetarne unije spravila na kolena, se ponovno krčita špansko in italijansko gospodarstvo, v recesijo pa zdaj drsita tudi Nizozemska in Avstrija. Celotno gospodarstvo evroobmočja se je v zadnjem četrtletju skrčilo za 0,1 odstotka, potem ko je že v drugem kvartalu oslabelo za 0,2 odstotka. In medtem ko ekonomisti  s strahom čakajo, kaj bo ob koncu leta, vse pogostejše pa so napovedi, da izboljšanja na Stari celini ne bo niti v prihodnjem letu, se mnogi ponovno sprašujejo o smiselnosti skupne valute.

Milijoni delavcev so v sredo zavzeli ulice in trge v Španiji, na Portugalskem in v Italiji. Njihov brezupni poskus, da bi zaustavili varčevalne ukrepe, v katere so prisiljene vlade njihovih držav, drugega vala recesije ne more več odgnati. In čeprav mnogi od njih verjamejo, da bi ga bilo vendarle še mogoče, s ponovnim zadolževanjem, pravo vprašanje ostaja, kdo bi jim denar sploh še posodil.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 3

 1. LEBAN says:

  Kdo ga bo posodil ? Tisti ki si ga tiskajo sami ! Bankirji , ki nas počasi utapljajo v lastnem dreku !

 2. binebone says:

  Jebiga. Cel planet je zadolžen za cirka 7,4 triljone dolarjev al kolk. En triljon je destkrat deset evro palet naložen z dolarji TJa neki v višino več kot 200 metrov. Samo Goldman Sach ima za več kot 40 tisoč triljonov dolarjev. Torej cel planet je že njihov mi se pa slepimo, da imamo še kaj v strgani malhi. Lahko nas uničjo v enem dnevu. Ampak to je znjih prelahko. Ubijajo nas nežno na dolgi rok. Tako je za njih bolj zabavno.

 3. turist says:

  Kljub vsemu,
  Se posameznik čuti ne tako odvisnega od službe in garanja, zaradi obilice načinov, kako fizično preživeti, več je zabave, spletnega komuniciranja, več zanimanja za duhovnost, vse to pa NE prispeva k gospodarski rasti. Nič hudega, ljudem je vse lepše, četudi gospodarstvo propada. Sreče se pač ne meri v evrih, pač pa s srcem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>