Brezno brez dna

V senci nedavne odločitve evropskih voditeljev o enotnem nadzornem mehanizmu, s katerim naj bi povrnili zaupanje v bančni sistem in postavili gospodarstvo ponovno na noge, se odvija drama nepredstavljivih razsežnosti. V sedemnajstih državah evroobmočja je trenutno skupaj brez dela že več kot osemnajst milijonov ljudi. A medtem, ko številke iz meseca v mesec naraščajo, vse bolj jasno postaja tudi, kdo bo krizo najdražje plačal – mladi. Med Evropejci, ki še niso dopolnili 25 let, jih brezperspektivno poseda naokrog že četrtina.

A čeprav statistika na prvi pogled kaže povsem črno sliko, je prvi vtis zavajajoč. Kako je mogoče, da nekatere države monetarne unije, ki si delijo skupno valuto, komaj zapolnijo prazna delovna mesta, medtem ko druge drvijo v prepad? Avstrija, Nemčija in Nizozemska s 5% nezaposlenostjo trenutno beležijo zgodovinsko nizke stopnje, medtem ko Španci in Grki s 25% ljudi brez dela drvijo vse globlje, v brezno brez dna.

V četrtem letu gospodarske krize se je Evropa dokončno razdelila. Na severu, celo v tistih  državah, denimo v Latviji in Litvi, ki ju je kriza skoraj spravila na kolena, nezaposlenost upada, medtem ko se razmere na jugu iz mesca v mesec slabšajo. Med mladimi Španci je brez dela že vsak drugi, natančneje, takih je 54,2%. Številka ki v sebi skriva na tisoče izgubljenih iluzij. 370.000 jih je lani že zapustilo državo, katere gospodarstvo se seseda, desetkrat toliko, kot pred izbruhom krize. Španska vlada pa medtem še zmeraj vneto zatrjuje, da bo država svoje probleme rešila sama, brez pomoči od zunaj. Ali res? In za kakšno ceno?

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 1

  1. Turdus says:

    Beseda brezno je nastala iz brez(d)no, “d” se je čutil utesnjenega in je ušel kot mnogi mladi, perspektivni intelektualci, iskat novih možnosti, okoliščin za razvoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>