Vse poti vodijo v Berlin

Medtem ko se po koluarjih šušlja, da utegne Grčija tudi tokrat ubežati pred bankrotom in si v zadnjem trenutku priigrati evropsko pomoč, prihajajo na dan umazane podrobnost z zadnjega obiska v Atenah. Ena od njih govori o razgretem dialogu med Yannisom Stournarasom in vodjo pogajalcev z IMF, Poulom Thomsenom. Potem ko se je Stoumaras v nekem trenutku domnevno uprl dodatnim varčevalnim ukrepom in zagrozil, da bo odstopil z mesta finančnega ministra, mu je Thomsen menda zabrusil, da ga to ne zanima in predčasno zapustil Atene.

A če je soditi po zadnjih novicah, Thomsen se je kmalu vrnil v grško prestolnico in končal pogajanja, vse kaže, da bo trojka ponovno dosegla sporazum. Grška vlada je namreč objavila seznam 33 doslej nedotakljivih politikov, ki jih je začela preiskovati zaradi sumov korupcije, napovedala je ponovno zmanjšanje plač in pokojnin ter celo odpuščanje javnih uslužbencev, kar je verjetno njena največkrat prelomljena obljuba. Povišani toni so očitno pozabljeni in 31 milijard evrov, ki bodo balkanski članici omogočili obstanek v evroobmočju, bo kmalu v Atenah. Temu pritrjujejo tudi besede francoskega premierja, ki pred dnevi zagotovil: »Umik ne pride v poštev«, njegov kolega Monti, ki se je glede sestopa z oblasti očitno zdaj premislil in vendarle namerava kandidirati na naslednjih italijanskih parlamentarnih volitvah, pa je dodal: »Grčija ni edina!«

Res je. Na drugi strani Evrope novi bolnik že zbira moči, da zaprosi za grenko pilulo iz evropskega reševalnega sklada. Španskega premierja Rajoya, ki je pred dnevi razkril svoj osnutek varčevalnega proračuna, na dno zdaj ne vlečejo le polne ulice protestnikov, obubožane banke in vedno višje obresti, pač pa tudi do vratu zadolžene regije. Ena izmed njih, Katalonija, je Madridu nedavno zagrozila celo z referendumom za odcepitev, tako da Rajoyu zdaj ne pomaga niti lagodna večina v Madridskem parlamentu. Nakopičenim težavam navkljub, pa vse poti še vedno vodijo v Berlin.  Šušlja se namreč, da bi bilo celo za Angelo Merkel preveč, če bi pred Bundestag prišla z zahtevo po finančni pomoči za kar tri države hkrati: Grčijo, Ciper, pa še Španijo. Merklova bi to mogoče še zmogla, nemški davkoplačevalci, ki jih kmalu čakajo volitve, pa verjetno ne.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>