Ko so bile države še države

Ko so bile države še ozemlja z lastnim denarjem, mejami in zakoni, banke pa ugledne inštitucije, ki so služile s posojanjem denarja, je za tiste srečneže, ki so ga imeli na pretek, mimogrede, tudi takrat jih je bilo v resnici le peščica, veljala preprosta logika. Najmanj pogumni so ga hranili na bančnih računih, bolj drzni so prihranke naložili v državne obveznice, oboji z garantom, ki ne more propasti in le najbolj drzni so ga vlagali v podjetja. Saj ste že slišali, podjetja propadajo, države nikoli.

A to so bili tudi časi, ko sta hiša ali stanovanje veljala za prebivališče in ne investicijo, namenjeno preprodaji, ko so bile trajne dobrine tako trajne, da so služile več generacijam, kdor pa je prekršil črko zakona, je lahko pričakoval, da ga bo doletela kazen. V tistih nemodernih časih je veljala preprosta ekonomska logika. Bolj, ko je bila naložba tvegana, bolj se je obrestovala. Donosi na bančne vloge so bili tako piškavi, da so le stežka pokrili inflacijo, državni papirji so poskrbeli, da prihranki na daljši rok niso izpuhteli, resnični dobički so se kovali z investicijami v podjetja.

Zdaj se zdi, kot da je ekonomska logika stvar preteklosti. Države drvijo v stečaj, banke so vreče brez dna, podjetja pa namesto dobičkov prinašajo izgube. Vse se zdi drugače, a glej ga zlomka, ekonomska logika vendarle zmaguje. Donosi na investicije ostajajo neomajno zastareli, obresti pa še zmeraj odraz tveganja in ne kakšne bonitetne ocene, ki bi jo lahko kupili na vsakem vogalu.

Bi nabavili delnice dvomilijonskega podjetja, ki posluje že dvajset let, ali stoletja stare tovarne z osemdesetimi milijoni. Prvo podjetje zadnja leta ni dobičkonosno, nenehno si sposoja denar, a vam trenutno ponuja neverjetne donose, več kot sedem odstotkov. Je tveganje preveliko? Morda ga raje posodite drugemu. A tu vas čaka presenečenje: za obresti se lahko pri njih obrišete pod nosom. Investitorji jim ga posojajo zastonj, verjamejo, da jim ga bodo zagotovo vrnili. Ja, ko so bile države še države.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Doma and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>